A/s "Ventspils nafta" (VN) pirmdien iesniegusi sūdzību ģenerālprokuroram Jānim Maizītim, norādot ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), veicot kratīšanu VN birojā Ventspilī, izdarījis vairākus Kriminālprocesa likuma (KLP) pārkāpumus un lūdz atzīt kratīšanu par nelikumīgu.
Tāpat VN lūdz ierosināt kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izdarīta grupā un vainīgās KNAB amatpersonas saukt pie atbildības, pirmdien žurnālistu informēja VN pieaicinātais zvērinātais advokāts Viktors Tihonovs no Andra Grūtupa juridiskā biroja.

VN valdes priekšsēdētāja Oga Pētersone informēja, ka KNAB amatpersonu rīcība ir radījusi nopietnu satraukumu VN akcionāru vidū, un apdraudēja darījuma veikšanu starp VN un tās akcionāru "Euromin Holdings" par "Ventspils naftas termināļa" daļu iegādi.

Pētersone paskaidroja, ka tiesībsargu rīcība nav radījusi tiešus zaudējumus uzņēmuma darbībai, taču uzsvēra, ka ir pārkāptas Satversmē aizsargātās indivīda tiesības uz īpašumu un tā aizsardzību.

VN informēja, ka KNAB veicot kratīšanu uzņēmuma birojā pārkāpusi KLP 139.pantā noteikto, ka kratīšana jāveic laikā no pulksten astoņiem rītā līdz divdesmitiem vakarā. Savukārt ārpus norādītā laika, kratīšana veicama tikai gadījumā, ja tas var novest pie būtisku pierādījumu zaudēšanas un apdraud kriminālprocesa mērķu sasniegšanu.

Jau ziņots, ka kratīšana VN Ventspils birojā notika 21.februāra naktī. Kā preses konferencē skaidroja advokāts Tihonovs – KNAB pārstāvji pa VN biroju rosījušies aptuveni līdz četriem no rīta, pretēji KPL noteiktajam izmantojuši uzņēmuma resursus, lai pagatavotu kafiju un aizbraukuši pēc sevis pat nenomazgājot traukus.

Tihonovs informēja, ka pretēji KPL noteiktajam, kratīšanas veicēji nav informējuši konkrētajā procesā iesaistīto personu par tās atbildību un pienākumiem, nedz veikuši kratīšanu juridiskās personas pārstāvju klātbūtnē, kaut kratīšanā nejauši klātesošais advokāts piedāvājis sazvanīt un uzaicināt uz kratīšanu VN valdes priekšsēdētāju. Tihonovs uzsvēra, ka pēc VN un viņa rīcībā esošās informācijas KNAB pārstāvji no šī piedāvājuma atteikušies.

Tāpat kratīšana nav tikusi veikta Vaivada klātbūtnē, ar kuru saistīta kratīšana VN birojā, norādīja Tihonovs un pauda izbrīnu vai daudzajās KNAB automašīnās, kas tonakt aplenkušas kvartālu, kurā atrodas VN birojs nav bijusi vieta arī Rīgā aizturētajam Vaivadam.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs skaidroja, ka KNAB kratīšanu VN birojā veicis prokuratūras uzdevumā, un tai arī ir jāatbild par kratīšanas norisi. Loskutovs pauda viedokli, ka VN paustie pārmetumi saistībā ar veikto kratīšanu pieder pie aizstāvības stratēģijas, bet komentējot procesuālās darbības, KNAB priekšnieks atzīmēja, ka ir iespējamas situācijas, kad izmeklēšanas darbības ir jāveic vienlaikus.

Ģenerālprokuratūras izmeklēšanas grupas prokurori, turpinot izmeklēšanu kriminālprocesā, kas sākts par iespējamiem Ventspils amatpersonu noziedzīgajiem nodarījumiem, sadarbībā ar KNAB darbiniekiem 21.februārī aizturēja Vaivadu un AS "Ventamonjaks" padomes priekšsēdētāju Kristu Skuju, kā arī veica vairākas kratīšanas.

Vaivadu tur aizdomās par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu saņemšanu lielā apjomā, savukārt Skuju - par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas paredzēts Krimināllikuma 195.panta 3.daļā par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu organizētā grupā, atkārtoti un lielā apjomā.

VN un tās darbinieki nosūtījuši vēstules valsts augstākajām amatpersonām. Viņi lūdz novērst, pēc uzņēmuma domām, tiesībsargājošo iestāžu patvaļu.

Tā dēvētajā Ventspils amatpersonu iespējamo nelikumību lietā par aizdomās turēto februāra vidū atzīts arī Ventspilī praktizējošais advokāts Gints Laiviņš-Laivenieks, kuru tiesībsargi tur aizdomās par naudas atmazgāšanu.

Šā gada janvāra beigās lietas ietvaros apcietināta komanditsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniece Gita Grasmane, kuru tur aizdomās par ilgu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!