Piesārņojuma mākonis, kas izveidojās, izplūstot dzeltenajam fosforam, pēc kravas vilciena avārijas Ļvovas apgabalā Ukrainā, līdz Latvijai nonākt nevajadzētu, uzskata portāla "Delfi" aptaujātie Valsts vides dienesta (VVD) un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras (LVĢMA) speciālisti.
Jau ziņots, ka 16.jūlija pēcpusdienā Ukrainā, Ļvovas apgabalā, no sliedēm noskrēja un aizdegās 15 dzelzceļa cisternas ar dzelteno fosforu. Pēc avārijas piesārņojums nonāca vairāk nekā 14 apdzīvotās vietās.

Ārkārtas situācijas novēršanā Ukrainā iesaistīti vairāk nekā 450 cilvēki un vairāk nekā 80 tehnikas vienības, savukārt 17.jūlijā no avārijas tuvumā esošajām teritorijām, kuras skāris piesārņojums tika evakuēti vairāk kā 850 cilvēki.

Pēc vilciena avārijas Ļvovas apgabalā sāktas veselības pārbaudes 11 000 tūkstošiem cilvēku, kuri dzīvojuši avārijas vietas tuvumā. Vietējās varasiestādes arī pieļauj ierobežot cilvēku uzturēšanos ārpus mājām un aizliegt peldēšanos atklātās ūdenstilpnēs iespējamā piesārņojuma zonās.

Tikmēr Latvijas atbildīgie dienesti neredz pamatu iedzīvotāju veselības apdraudējumam. VVD ģenerāldirektora vietnieks Imants Krūmiņš skaidrojis, ka saindētajam mākonim nevajadzētu nonākt līdz Latvijai, jo tam būtu jāizšķīst pa ceļam.

Savukārt LVĢMA portālam "Delfi" pastāstīja, ka vējš ir mainījis virzienu. Ja vakar zemākajos slāņos bija vēja plūsmas no dienvidaustrumiem (no Ļvovas abgabala puses), tad šodien visos atmosfēras slāņos vēja virziens ir no rietumiem un dienvidrietumiem. Līdz ar to saindētajām gaisa masām Latvijas teritoriju sasniegt nevajadzētu.

Speciālisti gan norāda, ka fosfora tvaiki ar gaisa masām var ceļot tikai dažus desmitus kilometru un pēc tam tie izšķīst augstākajos atmosfēras slāņos. Savukārt gāzes, kas rodas sadegot dzeltenajam fosforam nav bīstamas cilvēka dzīvībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!