No nākamā gada plānots noteikt saimnieciskās darbības ieņēmumu apmēru, līdz kuram saimnieciskās darbības veicēji var izvēlēties maksāt fiksēto ienākuma nodokli, kā arī fiksētā ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību, paredz Finanšu ministrija (FM) izstrādātie grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" (IIN).
Vienlaikus izstrādāti saistīti grozījumi likumā par individuālo - ģimenes uzņēmumu, zemnieka vai zvejnieka saimniecību un individuālo darbu.

Kā skaidroja FM, patlaban saimnieciskās darbības veicēju darbības sākšanu un aktivitātes pieaugumu kavē novecojusī patentmaksu sistēma un zināšanu trūkums par grāmatvedības kārtošanas noteikumiem un nodokļu normatīvajiem aktiem.

Normatīvie akti arīdzan uzliek par pienākumu maksāt patentmaksu - ikgadēju fiksētu maksājumu neatkarīgi no saimnieciskās darbības rezultāta, kas ir IIN avansa maksājumu sastāvdaļa. Līdz ar to ir nepieciešams likumā ietvert normas, kas paredzētu fiksētā ienākuma nodokļa maksāšanas kārtību, lai atvieglotu saimnieciskās darbības veicējiem IIN samaksas kārtību un saskaņotu likumā noteikto atbildību par nodokļu pārkāpumiem ar likumu "Par nodokļiem un nodevām".

Likums tiks papildināts ar jaunu pantu, kas noteiks saimnieciskās darbības ieņēmumu apmēru, līdz kuram saimnieciskās darbības veicēji varēs izvēlēties maksāt fiksēto ienākuma nodokli.

Tāpat grozījumi likumā noteiks fiksētā ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību un likuma pielikumā paredzēts noteikt fiksētā ienākuma nodokļa apmēru atbilstoši taksācijas gada saimnieciskās darbības ieņēmumu apmēram.

Ja taksācijas gada saimnieciskās darbības ieņēmumi latos būs līdz 500, tad fiksētā ienākuma nodokļa summa būs 15 lati, ja ieņēmumi būs no 500 līdz 1000 latiem, tad ienākuma nodokļu summa būs jāmaksā 30 lati.

Savukārt, ja ieņēmumi būs no 1000 līdz 1500 latiem, tad nodokļa summa būs 45 lati. Ja apgrozījums būs no 1500 līdz 2000 latiem, tad nodoklis būs jāmaksā 60 lati. Ja ienākumi būs intervālā no 2000 līdz 2500 latiem, tad nodokļa summa būs 75 lati. Ja ieņēmumi būs no 2500 līdz 3000 latiem, tad ienākuma nodokļa summa būs 90 lati.

Ja saimnieciskās darbības ieņēmumi pārsniegs 3000 latus, tad būs jāmaksā fiksētā ienākuma nodoklis 90 latu apmērā un 5% no starpības starp pārsniegto summu un 3000 latiem.

Izmaiņas precizēs arī normas, kas ierobežo algota darba ienākuma transformēšanu kā saimnieciskās darbības ienākumu. Likumā plānots veikt arī citas redakcionālas izmaiņas.

Tā kā grozījumi likumā par IIN paredz aizstāt patentmaksu ar fiksēto ienākuma nodokli, kā arī jau patlaban fiziskajām personām, lai veiktu IIN maksājumus no saimnieciskās darbības, nav obligāti jāreģistrējas kā individuālā darba veicējiem, plānots veikt arī grozījumus likumā par individuālo uzņēmumu, zemnieka vai zvejnieka saimniecību un individuālo darbu. Izmaiņas likumā paredz izslēgt normas, kas regulē individuālo darbu, jo šā likuma ierobežojumi saimnieciskās darbības veikšanai ir jau novecojuši.

Grozījumi likumos izsludināti valsts sekretāru sanāksmē, tie vēl būs jāskata valdībā un jāpieņem Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!