Savākti vairāk nekā 2000 paraksti par grozījumiem Satversmē, kas paredzētu tautai tiesības atlaist Saeimu, portālu "Delfi" informēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) sabiedrisko attiecību menedžere Sanita Lorence.
"Varam uzskatīt, ka pirmā parakstu vākšanas diena ir beigusies veiksmīgi," uzsvēra LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

LBAS priekšsēdētājs pateicās visiem, kas ir parakstījušies, un tā kā kopumā ir nepieciešams savākt 10 000 parakstus, tad parakstu vākšanas process turpināsies – gan Rīgā, gan visā Latvijā.

Akcijas organizētāji atgādina, ka parakstu var nodot tikai tie balsstiesīgie Latvijas iedzīvotāji, kas uz parakstīšanos ieradušies ar derīgu pilsoņa pasi un kuru datu atbilstību apstiprina notārs. Parakstu vākšanas akcija un to pavadošais pikets pie Saeimas ēkas tika uzsākts trešdien pulksten 8:00 un, atbilstoši Rīgas domes saskaņojumam, turpināsies līdz pulksten 17:00. Šajā laikā divās teltīs visiem balsstiesīgajiem tiek nodrošināta iespēja parakstīties par likumprojektu, kurš paredz grozīt Satversmes 78. un 79.pantu tā, lai savācot vienas desmitās daļas vēlētāju parakstus būtu iespēja iesniegt Prezidentam lēmuma projektu par Saeimas atlaišanu.

LBAS piedāvā izteikt Satversmes 78.pantu šādā redakcijā: "Ne mazāk kā vienai desmitai daļai vēlētāju ir tiesība iesniegt Valsts Prezidentam pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu, likuma projektu, lēmuma projektu par Saeimas atlaišanu, kuru Prezidents nodod Saeimai. Ja Saeima to nepieņem bez pārgrozījumiem pēc satura, tad tas ir nododams tautas nobalsošanai."

Tāpat LBAS ierosina izteikt 79.pantu šādā redakcijā:" Tautas nobalsošanai nodotais Satversmes pārgrozījums ir pieņemts, ja tam piekrīt vismaz puse no visiem balsstiesīgiem. Tautas nobalsošanai nodotais likumprojekts, lēmums par Latvijas dalību Eiropas Savienībā vai būtiskām izmaiņām šīs dalības nosacījumos, lēmums par Saeimas atlaišanu ir pieņemts, ja balsotāju skaits ir vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un ja vairākums ir balsojis par likumprojekta pieņemšanu, Latvijas dalību Eiropas Savienībā vai būtiskām izmaiņām šīs dalības nosacījumos, Saeimas atlaišanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!