Veselības ministrija (VM) atbalsta pilnīgu smēķēšanas aizliegumu iekštelpās, lai nesmēķētāju aizsardzība būtu efektīvāka, informēja VM Komunikācijas departamenta direktore Egita Pole.
Pole informēja, ka VM pakāpeniski vēlas panākt pilnīgu smēķēšanas aizliegšanu iekštelpās. Viens no veidiem, kā ierobežot smēķēšanu un pasargāt nesmēķētājus no cigarešu dūmiem, ir cigarešu akcīzes nodokļu celšana, otrs - aizliegt vairākās publiskās vietās smēķēt.

Ar nākamo gadu pilnīgs smēķēšanas aizliegums būs izglītības iestāžu vietās, kur vairs nedrīkstēs būt ierīkotas pīpētavas. Tāpat arī daudzas publiskajās telpās, kā, piemēram, kinoteātros, sporta zālēs un tamlīdzīgās vietās, būs pilnīgs smēķēšanas aizliegums.

Darba vietās un sabiedriskās ēdināšanas vietās nākamgad joprojām būs iespējams smēķēt tam paredzētās vietās.

Kā ziņots, cigaretes kļūs dārgākas, jo no 2008.gada 1.janvāra tām par 90% tiks palielināts akcīzes nodoklis. To paredz Eiropas Savienības noteiktā minimālā izlīdzinājuma plāns.

Akcīzes nodokļa fiksētā likme pieaugs no desmit līdz 17,8 latiem par 1000 cigarešu, un akcīzes nodokļa mainīgā daļa palielināsies no 25% līdz 32% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas, līdz ar to cigarešu cenas pieaugs par 80%.

"Šīs akcīzes nodokļa palielināšanas rezultātā cigarešu cenas pieaugs par 50%-80% atkarībā no cenu kategorijas. Piemēram, paciņa lētāko cigarešu, kas šodien maksā aptuveni 50 santīmus, maksās aptuveni 90 santīmus," prognozēja Latvijas Tabakas izstrādājumu ražotāju asociācijas (LTIRA) priekšsēdētājs Mikaels Fardans.

LTIRA uzskata, ka tik radikālam akcīzes nodokļa palielinājumam varētu būt ļoti negatīvas sekas - tas novedīs pie vēl straujāka nelegālās tirdzniecības pieauguma un vēl vairāk veicinās inflāciju.

Kā rakstīts, kampaņas "Help" veiktais pētījums liecina, - lai nesmēķētāju aizsardzība būtu efektīvāka, ir nepieciešams pilnīgs smēķēšanas aizliegums iekštelpās visās Eiropas valstīs..

Īstenojot šādu aizliegumu, jūtami uzlabotos gaisa kvalitāte un samazinātos gaisa piesārņojumu iekštelpās, kas veicinātu nesmēķētāju veselības aizsardzību, aģentūru LETA informēja sabiedrisko attiecību konsultants Kaspars Līcītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!