Foto: AFI
Sestdien uz Īriju devies Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) mācītājs un Piltenes iecirkņa prāvests Uģis Brūklene, lai uzsāktu kalpošanu latviešu draudzē Dublinā.
6.janvārī, kad kristieši visā pasaulē svin Zvaigznes dienu, plkst.14 Dublinā, Adelaides ielā 24, notiks pirmais mācītāja vadītais dievkalpojums, informē LELB sabiedrisko attiecību referente Santa Cileviča.

Mācītāja uzdevums būs vismaz gada garumā rūpēties par draudzes garīgo dzīvi un izaugsmi, regulāri noturēt dievkalpojumus un sniegt garīgu atbalstu latviešiem Īrijā.

Pirmos trīs mēnešus mācītājs veltīs tam, lai tuvāk iepazītu draudzi un vietējos apstākļus un labāk izprastu draudzes vajadzības. Pēc tam viņš uz neilgu laiku plāno atgriezties Latvijā, lai informētu LELB vadību, mācītājus un draudzes par kalpošanas Īrijā galvenajām vadlīnijām, kā arī aicinātu iesaistīties šīs misijas atbalstīšanā un veicināšanā.

Mācītāju LELB komandēja kalpošanai Īrijā, atsaucoties uz Dublinas latviešu draudzes pagājušajā gadā rakstiski pausto aicinājumu nosūtīt uz Īriju pastāvīgu mācītāju. Dublinas latviešu draudze vēstulē rakstīja: "Mēs piederam pie dažādām LELB draudzēm Latvijā un vēlamies arī šeit svešumā saglabāt piederību mūsu baznīcai, nesaraut saites ar to, jo tuvākā vai tālākā nākotnē ikkatrs sirdī cer atgriezties savās draudzēs dzimtenē."

Brūklene jau vairākkārt viesojies pie latviešiem Īrijā, kur arī noturējis dievkalpojumus. Draudzei ar viņu izveidojies labs kontakts, tāpēc arī viņš tika minēts kā iespējamā kandidatūra kalpošanai Dublinas draudzē, norādīja LELB.

Uz luterāņu dievkalpojumiem Dublinā patlaban pulcējas vidēji 30-60 latviešu. Līdz šim dievkalpojumi notika vismaz reizi mēnesī. Tos ilgu laiku vadīja Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas mācītāja Elīza Zikmane, bet pagājušajā gadā reizi divos vai trīs mēnešos arī kāds no LELB viesmācītājiem.

Pērn rudenī gandrīz 40 Dublinā dzīvojoši latvieši izteica vēlēšanos oficiāli dibināt draudzi, kas būtu piederīga LELB kā ārpus Latvijas esoša misijas draudze.

Brūklene ir LELB mācītājs un vairākus gadus pildījis arī Piltenes iecirkņa prāvesta pienākumus. Viņš līdz šim kalpoja Usmas un Ugāles draudzēs. Mācītājs ir precējies, un ģimenē aug divi bērni.

Teoloģisko izglītību mācītājs ir ieguvis Latvijas Universitātes (LU) Teoloģijas fakultātē un vēlāk arī LELB Lutera akadēmijā. Brūklene ir beidzis LU Reliģijas un ētikas skolotāju profesionālo programmu, strādājis par pasniedzēju Saldus Svētā Gregora kristīgās kalpošanas skolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!