Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas biedru sapulcē sestdien tika pausts viedoklis, ka situācija primārajā medicīnas aprūpē ir kritiska, tādēļ būtu nepieciešams finansējumu nozarei palielināt par vairākiem simtiem miljonu latu - līdz 6% no iekšzemes kopprodukta (IKP).
Sapulcē tika atzīts, ka nav jēgas mainīt finansējuma modeļus, ja netiek risināts naudas trūkums. Asociācijas prezidente Sarmīte Veide norādīja, ka vidēji Eiropā veselības nozarei tiekot atvēlēti 8,6% no IKP, bet Latvijā šogad paredzēti tikai 3,59%.

Veide atzīmēja, ka veselības nozarei atvēlētā daļa no IKP pat samazinoties, piemēram, 2006.gadā bijuši 3,6%, 2007.gadā - 3,8%, bet šogad šis procents samazinājies. "Pat Krievijā tiek atvēlēti 6,7%," piebilda ģimenes ārstu pārstāve. Veide atzīmēja, ka veselības aprūpei uz vienu cilvēku Latvijā tiekot atvēlēti 223 lati gadā, bet, piemēram, Īrijā - 1140 lati.

Sapulcē izskanēja visai agresīvas runas, norādot, ka "ārstiem jāstāv aiz muguras veselības ministram un jāpalīdz viņam izcīnīt papildus finansējumu". "Nemitīgās reformas un finansējuma modeļu maiņa desmit gadu laikā novedušas līdz situācijai, ka ģimenes ārsti strādā galējā saspringuma režīmā. Ģimenes ārstiem tiek uzkrautas papildus funkcijas, bet finansējums ir ļoti zems," sacīja Veide.

Asociācijas prezidente informēja, ka šogad 580 speciālisti nav noslēguši līgumus un pārgājuši uz privāto praksi. Tādējādi vēl lielāka slodze gulsies uz ģimenes ārstu pleciem, kas jau tā ir pārslogoti.

Par pieprasījumu finansējumu palielināt līdz 6% no IKP balsoja visi 307 sapulces dalībnieki.

Ģimenes ārsti nepiedalīsies veselības aprūpes darbinieku protesta akcijās, ko rudenī plāno rīkot Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), iepriekš informēja Veide. "Ģimenes ārsti nav darba ņēmēji un teorētiski nesaņem algas. Līdz ar to mums nav arodbiedrība, bet gan asociācija, kas aizstāv ekonomiskās intereses ģimenes ārstiem," skaidroja Veide.

Asociācija cīnās par pakalpojumu cenu palielināšanu, un tajā ietilpst arī ģimenes ārstu atalgojums.

"Šo streiku mēs varam atbalstīt tikai morāli, ne klāt esot," norādīja Veide. Ja ģimenes ārsti piedalītos streikā, tad ģimenes ārstiem būtu jālauž līgums ar Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru (VOAVA), kas patlaban ir noslēgts līdz gada beigām. Savukārt par līguma laušanu VOAVA ir jābrīdina trīs mēnešus iepriekš, pretējā gadījumā VOAVA ir tiesīga vērst soda sankcijas pret attiecīgo ģimenes ārstu, informēja Veide.

Kā ziņots, visticamāk, rudenī notiks plašas veselības aprūpes darbinieku protesta akcijas, tostarp streiks, informēja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!