Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sanitārā robežinspekcija uzskata, ka organizēt grāmatvedības semināru Spānijā ir lētāk nekā Latvijā.
To atbildē par dienesta pārbaudes rezultātiem zemkopības ministram Mārtiņam Rozem (ZZS) raksta PVD ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs.

Kā informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve Dagnija Muceniece, izbraukuma semināru "Latvijas grāmatvedības standartu pielietojums gada pārskata sastādīšanā" un "Psiholoģiskais kontakts - veids, kā vadīt un uzturēt attiecības ar darbiniekiem. Koleģiālās vadīšanas instrumenti" piedāvāja un organizēja mācību un konsultāciju centrs "Vērtspapīri".

Seminārs kopā ar dienas naudu izmaksāja 754,30 latus vienam cilvēkam. Tajā piedalījās pieci Sanitārās robežinspekcijas darbinieki.

Pēc Sanitārās robežinspekcijas iesniegtajiem datiem, vienas semināra stundas izmaksas ar ļoti plašu programmu Spānijā bija 23,54 lati, bet Latvijā organizētiem līdzīga satura semināriem vienas stundas izmaksa orientējoši ir līdz 38 latiem.

PVD vadība, vispusīgi izvērtējot iesniegto informāciju, secināja, ka Sanitārā robežinspekcija šajā seminārā bija piedalījusies bez PVD vadības saskaņojuma un akcepta, ko patreizējā PVD struktūra atļauj.

PVD vadība veiks pasākumus, lai ar noteiktu subordinācijas reglamentu nepieļautu savu struktūrvienību nesankcionētu rīcību, kuras rezultātā varētu rasties finansiālas, juridiskas sekas.

ZM Budžeta un finanšu departaments ir izskatījis analogu semināru piedāvājumu Latvijā, izmantojot cenrāžus internetā, žurnālos "Latvijas Ekonomists", "Bilance" un citos avotos. Secināts, ka Latvijas zvērināto revidentu izglītības centrs grāmatvežiem piedāvā triju stundu semināru "Latvijas grāmatvedības standarts Nr.2 "Noma"", kur viena stunda izmaksā 21,63 latus.

SIA "Pricewaterhouse Coopers" piedāvā piecu stundu kursu "2LGS "Naudas plūsmas pārskats un tā sagatavošana"" par 130 latiem, kur vienas stundas izmaksas ir 26 lati.

"Bilances" rīkotie semināri vidēji par 3-4 stundām maksā virs 80 latiem. Viena stunda maksā no 20 latiem līdz 27 latiem.

ZM Budžeta un finanšu departaments nav atradis piedāvājumu par vairāku standartu izskatīšanu vienotā semināru kompleksā, kā tas bijis mācību centra "Vērtspapīri" organizētajā izbraukuma semināru kompleksā.
Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" dati, centra "Vērtspapīri" vienīgā valdes locekle ir uzņēmēja Ņina Saļņikova.

Budžeta un finanšu departaments konstatējis, ka Sanitārās robežinspekcijas darbinieku piedalīšanās mācību centra "Vērtspapīri" organizētajā izbraukuma seminārā no 2007.gada 18.novembra līdz 22.novembrim nav bijusi finansiāli nelietderīga, jo nepārsniedza līdzīga satura semināru izmaksas Latvijā.

Izvērtējot mācību finansiālo lietderību no kvalitātes un rezultāta sasniegšanas aspekta, Budžeta un finanšu departaments konstatējis, ka PVD 2007.gada finanšu pārskata kvalitāte, salīdzinot ar iepriekšējo gadu pārskatiem, ir uzlabojusies.

Jau ziņots, ka Roze izdeva rīkojumu par dienesta pārbaudi PVD pakļautībā esošajā Sanitārajā robežinspekcijā, kur Valsts kontrole atklāja grāmatvedības kursu organizēšanu Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!