Veselības ministrijas (VM) Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisija atzinusi, ka elektroniskās cigaretes ir kaitīgas veselībai un atkarību veicinošanas.
Pēc komisijas atzinuma, elektroniskās cigaretes līdzīgi kā tabakas izstrādājumi satur atkarību izraisošo vielu - nikotīnu - un to smēķēšana bojā asinsvadus, sirdsdarbību, kā arī atstāj iespaidu uz cilvēka nierēm un aknām. Pastiprināta nikotīna uzņemšana var izraisīt saindēšanos, nelabumu, vemšanu un elpošanas traucējumus.

Ņemot vērā, ka Pasaules Veselības organizācijai nav pierādījumu, ka elektroniskās cigaretes palīdzētu cilvēkiem atbrīvoties smēķēšanas, kā arī Valsts Zāļu aģentūrā šis produkts nav reģistrēts kā medicīnas produkts, Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisija neiesaka to lietot un norāda uz šī izstrādājuma kaitīgumu un bīstamību iedzīvotāju veselībai.

Elektroniskā cigarete ir elektroniska, ar bateriju darbināma ierīce, kas pēc izskata atgādina parastu cigareti, bet sastāv no nelielas nikotīna tvertnes un sensora, kas tad, kad smēķētājs ievelk "dūmu" izsmidzina nelielu nikotīna devu gaisā. Tādējādi, smēķētājs ieelpo ar nikotīnu bagātinātu gaisu, līdzīgi, kā smēķējot tabakas izstrādājumus, taču bez dūmiem. Šī iemesla dēļ tās tiek uzskatītas par veselīgākām, nekā parastās cigaretes, jo to "dūmos" nav vairuma kaitīgo vielu, kas rodas, degot tabakai parastajās cigaretēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!