Izstrādājot Latvijas finanšu sistēmas atbalsta programmu, netiks apdraudēta lata stabilitāte, vienojusies Latvijas valdība, Eiropas Komisija un Starptautiskais valūtas fonds.
Kā informēja Ministru prezidenta Ivara Godmaņa (LPP/LC) preses sekretārs Edgars Vaikulis, vadība turpina intensīvas sarunas ar Starptautisko Valūtas Fondu (SVF), Eiropas Komisijas (EK) un atsevišķu valstu valdību kā arī starptautisko organizāciju pārstāvjiem, lai vienotos par iespējamo finanšu atbalstu Latvijai.

Godmanis norāda, ka sarunās ir panākts labs progress. Pasākumu programmas izstrāde tiek balstīta uz pašreizējo lata piesaistes kursa koridoru.

Vienošanās par minēto programmu prasīs īpaši stingras Latvijas valsts saistības, ievērojamu ārvalstu finansējumu un plašu politisko vienotību Latvijā. Visi sarunu dalībnieki strādā, lai panāktu ātru vienošanos par programmas elementiem.

Līdzīgu paziņojumu savā mājaslapā publicējis arī SVF. Kā norādīja Vaikulis, arī EK nākusi klajā ar šādu paziņojumu. Tiek norādīts, ka visi sarunu dalībnieki strādā, lai pēc iespējas ātrāk panāktu vienošanos.

Kā ziņots, Latvijas valdība iepriekš paziņoja, ka sarunās ar SVF kategoriski nepiekāpsies iespējamām prasībām par izmaiņām lata piesaistes kursā pret eiro, lai arī neformālās sarunās ar SVF šāda iespēja tikusi pārrunāta.

Lai gan tas prasīs papildu izdevumus, valūtas stabilitāti valdība nodrošinās, pārskatot esošos resursus un veicot attiecīgus izdevumu samazinājumus.

Savukārt finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) atzina, ka neformālās sarunās ar SVF pārstāvjiem esot runāts arī par iespējamām izmaiņām lata piesaistes koridorā, kas nozīmētu valūtas vērtības samazinājumu.

Tomēr patlaban darba kartībā esot tikai viens variants - saglabāt esošo lata piesaistes koridoru.

Pēc Slaktera teiktā, neformālās sarunas parādījušas, ka daļai SVF cilvēku esot uzskats, ka Latvijai, līdzīgi kā Argentīnai, vajadzētu domāt par valūtas devalvāciju. Tomēr tās esot tikai neformālās sarunas, un oficiālajā SVF delegācijā šāda iespēja netiek apspriesta.

Sarunās ar SVF noteicošs būs ekonomikas stabilizācijas plāns, kurš vēl jāpieņem Saeimā.

Premjers žurnālistus informēja, ka plāns Saeimā varētu tikt iesniegts 12.decembrī vai 19.decembrī.

Ja deputāti plānu noraidīs, valdība demisionēs, akcentēja Godmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!