Latvijas Banka laidusi apgrozībā sudraba piemiņas monētu "Cūciņa", portālu „Delfi” informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.
Monētas reverss veidots pēc Emīlijas Adumānes grafikas darba, kas uzvarēja bērnu zīmējumu konkursā "Mana sapņu monēta". Monētas ģipša modeli veidojusi Ligita Franckeviča.

Latvijas Banka 2008. gadā pulcināja bērnus zīmējumu konkursā "Mana sapņu monēta", kurā piedalījās aptuveni četri tūkstoši jauno naudas dizaineru. Konkursā uzvarēja sešgadīgā rīdziniece Emīlija Adumāne, kuras grafikas darbā "LAC 1" bija atainota cūciņa - labklājības, labestības un omulības simbols, bērnu grāmatu un filmu varone, arī latviešu folklorā un mākslā iecienīts tēls. Cūciņa arī saistās ar uzkrājumu veidošanu un pārticību, norāda Grāvītis.

Ceturtdien monētas autori un viņas skolotāju Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas grafikas darbnīcas vadītāju Ievu Helmūti ar iznākušo monētu sveica Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, novēlot, lai šis notikums labvēlīgi ietekmē pašas Emīlijas dzīvi un lai viņa, gūstot pirmos panākumus ar savu darbu, nelaiž garām iespēju nest labas un gaišas domas tālāk citiem cilvēkiem.

Adumāne, saņemot "Cūciņu" no Latvijas Bankas prezidenta, bija apmierināta, ka viņas darbs ir nonācis monētā un saglabāts arī darba nosaukums. Pirmajam viņa monētu vēlējās parādīt tētim Austrim, kas arī bija klāt šai svarīgajā notikumā meitas dzīvē.

Sudraba 1 lata monēta "Cūciņa" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža - 5,000. Monēta "Cūciņa" būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās - bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - Ls 23.10.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!