Ņemot vērā pagājušā gada pirmā ceturkšņa datus, kad Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) uzrādīja ievērojamu pieaugumu, nav pamata domāt, ka šogad kopumā IKP kritums varētu sasniegt šā gada pirmā ceturkšņa rādītājus, sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Viņš norādīja, ka 18% IKP kritums pirmajā ceturksnī precīzi atbilst iepriekš izteiktajām ekonomistu prognozēm, taču jāņem vērā tas, ka pērn pirmajā ceturksnī IKP saglabāja pieaugumu, bet jau gada beigās tas uzrādīja ievērojamu kritumu. Ņemot vērā šos bāzes rādītājus, nav pamata prognozēt, ka IKP kritums varētu saglabāties 18% robežās visa gada garumā, atzina premjers.

Viņš arī norādīja, ka konsolidētā valsts budžeta deficīts joprojām tiek plānots 7% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Kā ziņots, šī gada pirmajā ceturksnī Latvijas IKP samazinājies par 18%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes IKP ātrais novērtējums.

Šī gada pirmajā ceturksnī turpinājās ekonomiskās attīstības lejupslīde ražošanas un pakalpojumu nozarēs. Apjomi rūpniecībā kritušies par 22%, mazumtirdzniecībā - par 25%, viesnīcu un restorānu pakalpojumos - par 34%.

Turpina samazināties arī iekasēto produktu nodokļu apjoms.

Vēl pagājušā gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2007.gada attiecīgo periodu, IKP samazinājās par 10,3%, bet pērn kopumā Latvijas IKP samazinājās par 4,6%.

Atgādinām, ka IKP 2007.gadā pieauga par 10,2%. Gadu iepriekš - 2006.gadā - bija straujākais gada kopējais IKP pieaugums Latvijas vēsturē pēc neatkarības atjaunošanas - 11,9%.

Precizēts un izvērsts šī gada pirmā ceturkšņa IKP pieauguma temps un vērtība tiks publiskota 9.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!