No jūlija valsts pārvaldē un sabiedriskajā sektorā strādājošajiem ierēdņiem, darbiniekiem un amatpersonām, kuru alga ir līdz 300 latiem pirms nodokļu nomaksas, maksās par 15% mazāk, savukārt tos, kuri saņem vairāk nekā 300 latus mēnesī, gaida algas samazinājums 20% apmērā.

To paredz valdības otrdien akceptētie grozījumi vairākos likumos, kas nosaka tiešās pārvaldes iestāžu ierēdņu, darbinieku un amatpersonu atalgojumu, Centrālās vēlēšanu komisijas un Centrālās zemes komisijas darbinieku darba samaksu, kā arī ierēdņu pabalstus un kompensācijas, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta darbinieku, ārstu un mediķu, prokuratūras un tiesu darbinieku darba samaksu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieku atalgojumu, sociālās garantijas un ar mācībām un kvalifikācijas celšanu saistītie izdevumus.

Tāpat ar mazāku atalgojumu jārēķinās karavīriem, kā arī Iekšlietu ministrijas un Ieslodzījumu vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Finanšu ministrija portālam „Delfi” norāda, ka lielākajai daļai algas būs samazinātas par 20%, jo 79,5% no valsts tiešās pārvaldes iestādēs strādājošajiem saņem virs 300 latiem, kamēr mazāk kā 300 latus saņem 20,5% strādājošo.

Ministrija atgādina, ka 16. jūnijā pieņemtajos budžeta grozījumos izdevumus atlīdzību izmaksāšanai samazināja par 88,7 miljoniem latu. Tādējādi samazinājums attiecas uz algām, pabalstiem, kompensācijām, kā arī liek samazināt sabiedriskā sektorā strādājošo skaitu.

Vēl pagājušajā nedēļā valdība pieļāva, ka dažāda apmēra atalgojumu sabiedriskajā sektorā varētu samazināt par 15%, 20% un 25%.

Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons šādu valdības lēmumu atzina par nepieņemamu un solīja rīkot protesta akcijas.

„Kopš pagājušā gada atalgojums jau ir samazināts uz pusi. Ja ņems vēl nost, sekos tāds sprādziens, ka vairs nebūs, ko salasīt,” sacīja Jirgensons.

Arodbiedrības vadītājs norādīja, ka jau tiek plānots rīkot piketu pie Ministru kabineta ēkas, kā arī tiek apsvērta iespēja rīkot vienas dienas brīdinājuma streiku un citus pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!