Virknei amatpersonu patlaban ir uzkrāta ievērojama kredītu nasta un dažas no tām atzīst, ka prāvie ikmēneša maksājumi var likt vai nu mainīt pašreizējo darbu, vai arī pārdot savus īpašumus un citādi glābt savu finansiālo stāvokli, ceturtdien raksta laikraksts "Diena".

Nākamais, iespējamais algu samazinājums var būt kritisks vismaz 14 amatpersonām. "Diena" akcentē, ka vairums no amatpersonām, kurus var nospiest "treknajos gados" ņemtās kredītsaistības ir saistītas ar finanšu jomu: Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja Irēna Krūmane, Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs Māris Kālis un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja Valentīna Andrejeva.

Dažas no amatpersonām uzsvērušas, ka nekādu finansiālu problēmu neesot. To vidū ir Rimšēvičs, kam ir 440 000 latu liels kredīts un ikmēneša maksājums ap 2500 latiem, savukārt alga uz rokas - 5500 lati. Tāpat kredīta atmaksas grafikā iekļaujas Saeimas deputāts Oskars Kastēns (LPP/LC), kam ir 122 000 latu lielas saistības un ikmēneša maksājums 500 latu apmērā un cits parlamentārietis Juris Sokolovskis (PCTVL), kam ir 106 000 latu lielas saistības un maksājums 550 lati mēnesī.

Tāpat viss kārtībā esot Veselības ministrijas valsts sekretāram Armandam Ploriņam, kam ikmēneša maksājums sasniedz 700 latus, taču būtisks atspaids esot sievas ienākumi. Kredītsaistību atmaksā palīdz arī Iepirkumu uzraudzības biroja Andreja Tiknusa sieva. Viņam ik mēnesi par kredītu mājas celšanai jāmaksā 570 lati, taču ar paša par 58% samazināto algu nepietiek, tāpēc artavu dod arī sievas alga.

Atzīstot, ka bankas maksājumi esot aptuveni trešdaļa no ienākumiem, savu ikmēneša maksājumu 1000 latu apjomā apzinīgi veicot arī Satversmes Tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, kurš papildus piepelnās lasot lekcijas Latvijas Universitātē. Pasniedzēja darbs uzlabo arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītājas Valentīnas Andrejevas finansiālo situāciju. Laikrakstam "Diena" viņa paudusi, ka ar 1000 latu lielajiem ikmēneša maksājumiem tiekot galā, tomēr par tik mazu algu, kādu jāstrādā šobrīd, viņa neatceras, kad būtu strādājusi.

Savukārt Krūmane, lai nokārtotu savas parādsaistības, bijusi spiesta pārdot īpašumus. Plašākus komentārus viņa gan nav sniegusi, taču viņas kredīts ir 336 000 latu apjomā, un ikmēneša maksājums - 1750 lati. Par nu jau pārdota dzīvokļa iegādei ņemtu kredīta parādus turpina atmaksāt Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis (PS). Pēc viņa teiktā, tas norit sekmīgi, un papildus darbam Saeimā viņš piepelnās kā pasniedzējs strādājot Rīgas Tehniskajā universitātē.

Jau sliktāka situācija ir Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra Jāņa Sārta budžetā. Viņš atzinis, ka kredītsaistības sedz no uzkrājumiem un šādā veidā vēl gadu varot dzīvot. Lai uzturētu savu ģimeni, viņš apsver vai nu pārdot kādu no saviem īpašumiem, vērsties pie bankas ar lūgumu mainīt nosacījumus, kā arī meklēt labāk atalgotu darbu. Sārta kredītsaistības ir 107 000 latu, bet ikmēneša maksājums 600 latu.

Kredīta brīvdienas jau izmantojis Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Artūrs Bergholcs, kam ir 177 000 lielas saistības un ikmēneša maksājums 770 lati. Pagaidām tikusi galā, taču drīzumā tomēr gatava uz banku doties ir Nodarbinātības valsts aģentūras vadītāja Baiba Paševica. Viņai ir 117 000 lielas saistības un maksājums ap 700 latiem.

Savukārt visradikālāk noskaņotais ir ekonomikas ministrs Artis Kampars. Viņš atzinis, ka pārvērtē, vai vērts palikt politikā, jo grūti uzturēt ģimeni. Ministram ik mēnesi jāmaksā 800 lati, kamēr alga uz rokas ir 1320 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!