A/s "Rīgas sanitārā transporta autobāze" un tās vadītājs Adigjozals Mamedovs, pieprasīdams Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) tūlītēju informācijas saņemšanu no dienesta par iespējām noslēgt līgumu, pretējā gadījumā draudot izsniegt brīdinājumus medicīniskā transporta autovadītājiem, ir uzskatāms par mēģinājumu šantažēt valsti, otrdien premjeram Valdim Dombrovskim (JL) paudusi iekšlietu ministre un veselības ministres pienākumu izpildītāja Linda Mūrniece (JL).

Mūrniece norāda, ka pirmdien viņa tikusies ar Mamedovu, lai vienotos par Autobāzes un NMPD noslēgtās vienošanās pagarinājumu arī pēc trešdienas, 31. marta. Tādējādi Rīga un Rīgas reģions arī pēc aprīlī un turpmāk būtu nodrošināts ar neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pakalpojumiem.

Vienlaikus Mamedovs pirmdien nosūtīja vēstuli palīdzības dienesta administratīvajos jautājumos, kurā norādīts, ka gadījumā, ja līdz trešdienai autobāze nesaņems ziņas par dienesta iespējām noslēgt jaunu līgumu, tad autobāze ceturtdien, 1. aprīlī būs spiesta autovadītājiem izsniegt brīdinājumus par atlaišanu no darbu, jo ar 1. maiju beidzas dienesta un autobāzes noslēgtās vienošanās termiņš.

Mūrniece šādu rīcību nosaukusi par šantāžu, kas nav pieļaujama. Tāpēc viņa jau uzdevusi Veselības ministrijai apzināt alternatīvas neatliekamās medicīniskās palīdzības transporta pakalpojumu iespējas no citiem auto transporta pakalpojumu piegādātājiem.

Tomēr gan Mūrniece, gan Dombrovskis pauduši pārliecību, ka pašreizējās norises neapdraudēs neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējas Rīgā.

Vēstuli premjeram par situāciju ar "ātrās palīdzības" transportu nosūtījis arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Rīgas dome vērš uzmanību, ka šāda prasība ir loģiska un pamatota, jo uzņēmumam, ar kuru tiek noslēgts līgums, ir jānodrošina operatīva un nepārtraukta medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniegšana. Savukārt, tieši noteiktas specifikācijas rācijas, kas prasītas konkursā, ir nepieciešamas tādēļ, ka tām jābūt savietojamām ar vienoto Iekšlietu ministrijas radiotīklu.

Dome uzsver, ka Iepirkumu uzraudzības birojs, kas izvērtējis konkursa norisi, paudis viedokli, ka pakalpojuma nepārtrauktības nodrošināšana nav pietiekams pamatojums konkurences ierobežošanai, taču slēdzienā nav apšaubīti konkursa rezultāti un netiek sniegtas rekomendācijas par tā atcelšanu.

Rīgas domes priekšsēdētājs uzsver, ka viena no pašvaldības funkcijām ir nodrošināt veselības aprūpes pieejamību tās iedzīvotājiem. Ja netiks noslēgts jauns līgums, pēc 2010. gada 1. maija, kad beigsies iepriekšējā līguma termiņš, neatliekamās palīdzības sniegšana rīdziniekiem ir nopietni apdraudēta. "Mēs vēršamies pie Jums ar lūgumu nekavējoties uzdot Veselības ministrijai noslēgt līgumu atbilstoši konkursa rezultātiem," vēstulē Dombrovskim norāda Rīgas domes priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka Iepirkumu uzraudzības dienests secināja, ka NMPD rīkotajā "ātrās palīdzības" transporta iepirkuma konkursā varēja uzvarēt tikai viens pretendents - uzvaru guvusī SIA "Rīgas sanitārā transporta autobāze".

Savukārt Dombrovskis un Mūrniece vēl iepriekš vienojās, ka Rīgas reģiona "ātrās palīdzības" transporta pakalpojumiem jārīko jauns konkurss, savukārt esošais līgums jāpagarina līdz gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!