Foto: F64
Satversmes tiesa (ST) vērtēs, vai atbilst pamatlikumam no noguldījumiem un depozītiem gūto ienākumu aplikšana ar nodokli, portālu "Delfi" informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Apstrīdētā norma noteic, ka "par procentu ienākuma gūšanas dienu un attiecīgi arī par procentu ienākuma izmaksas dienu šā likuma izpratnē uzskata dienu, kad fiziskajai personai rodas tiesības neierobežoti rīkoties ar attiecīgo ienākumu saskaņā ar noslēgto līgumu vai likumu un attiecīgais ienākums kļūst pieejams šai personai tās norādītajā veidā un kārtībā".

Konstitucionālās sūdzības iesniedzējs Mārtiņš Trautmanis norāda, ka apstrīdētā norma paredz to noguldījumu un depozītu aplikšanu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas veikti vēl pirms normas pieņemšanas. Personas, tajā skaitā arī sūdzības iesniedzējs, tolaik veicot noguldījumus un depozītus, nevarēja zināt, ka viņu ienākumi no noguldījumiem un depozītiem tiks aplikti ar nodokli. Tādēļ apstrīdētā norma aizskarot sūdzības iesniedzēja īpašuma tiesības un esot arī pretrunā tiesiskās paļāvības principam, uzskata sūdzības iesniedzējs.

Saeima ir uzaicināta līdz 9.jūnijam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 9.septembris.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka valdība, grozot likumu par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), atcēla normu, kas iepriekš paredzēja, ka ienākumus no depozītiem un noguldījumiem nevar aplikt ar nodokli. Līdz ar to no 1.janvāra ienākumi no noguldījumiem un depozītiem tiek aplikti ar 10% nodokli. Finanšu ministrija iepriekš informēja, ka nodokli par kapitāla pieaugumu iedzīvotājiem būs jāmaksā tajā dienā, kad noguldījums izņemts no bankas, turklāt nodokli aprēķinās tikai noguldījuma pieaugumam, kas noticis 2010.gadā.

Tiesa, par pērn veiktajiem viena gada noguldījumiem, kuriem procentus aprēķinās tikai izņemšanas dienā šogad, nodoklis būs jānomaksā no visas pieauguma summas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!