Foto: F64
Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš vērsies Satversmes aizsardzības birojā (SAB), lūdzot pārskatīt lēmumu par atteikumu izsniegt viņam pielaidi valsts noslēpumam.

Rektora pārstāve Evija Ansonska portālam "Delfi" pastāstīja, ka ar lūgumu jautājumu pārskatīt un tomēr piešķirt atļauju piekļūt valsts noslēpumam SAB Auziņš iesniedzis jau pagājušajā nedēļā. Pārsūdzēt Drošības policijas (DP) lēmumu liegt pielaidi valsts noslēpumam Auziņš varējis lūgts desmit dienu laikā.

Paralēli lēmumu šajā jautājumā pārskatīt lūgs arī LU Juridiskā fakultāte. Fakultātes dekāne, advokāte Kristīne Strada - Rozenberga portālam "Delfi" sacīja, ka lūgumu pārskatīt lēmumu sagatavos nedēļas laikā.

Jau ziņots, ka Auziņam atteikta pielaide valsts noslēpumam. Pašam rektoram neesot zināmi atteikuma iemesli. Savukārt Drošības policija uzskata, ka LU darbība pēc Latvijas Policijas akadēmijas (LPA) programmu pārņemšanas ir "saistīta ar valsts noslēpuma izmantošanu un ir valsts noslēpuma subjekts, kurā augstākajām amatpersonām ir jāsaņem speciālā atļauja pielaidei valsts noslēpumam".

DP iepriekš skaidroja, ka saskaņā ar likumu "Par valsts noslēpumu" ar valsts noslēpuma izmantošanu un aizsardzību saistīto amatu sarakstu katrā institūcijā nosaka tās vadītājs. Šāds saraksts, kurā iekļauts arī rektora amats, ar rektora Mārča Auziņa rīkojumu ir apstiprināts arī Latvijas Universitātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!