Foto: AFI
Izvērtējot Ētikas komisijas lēmumu iespējamā "plaģiātisma lietā", Latvijas Universitāte (LU) vērsusies tiesā, lūdzot pārtraukt darba attiecības ar filozofijas profesoru Rihardu Kūli, portālam "Delfi" apstiprināja rektora pārstāve Evija Ansonska.

LU rektors Mārcis Auziņš pēc noteiktā termiņa, pagājušajā nedēļā ir saņēmis Kūļa paskaidrojumu par Ētikas komisijas secinājumiem, taču LU vadībai nav izdevies ne tiešās sarunās, ne sarakstē ar Kūli "vienoties par abpusēji pieņemamu situācijas risinājumu", informēja Ansonska.

Tāpēc LU ir vērsusies tiesā ar prasības pieteikumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar profesoru, jo Kūļa rīcība nav savienojama ar darbu akadēmiskā personāla amatā. Līdz lietas izskatīšanai tiesā LU atturas sniegt plašāku informāciju par prasības pieteikuma saturu.

Jau ziņots, ka Ētikas komisija Kūlim pārmet Ētikas kodeksa pārkāpumu Kanta darba "Praktiskā prāta kritika" tulkojumā, nenorādot Rolava tulkojuma izmantošanu. Pats Kūlis uzskata, ka notikusi "aizmuguriska" lietas izskatīšana un viņam "netika dota nekāda iespēja uzrunāt ekspertu komisiju, piedalīties tās sēdēs kā apsūdzētajai personai".

Kūlis piekrīt tam, ka viņš ir atkāpies no burtiskās tulkošanas un tulkojis brīvāk nekā Rolavs. Toties profesors nepiekrīt apgalvojumam par tulkojumu sakritību un vienādu kļūdu kādā latīņu vārdā, kas izmantota, lai "uzbūvētu man apsūdzību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!