Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs (TSDC) Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) nosūtījis informāciju par vēl četru deputātu kandidātu iespējamo saistību ar LPSR Valsts drošības komiteju (VDK), uz šiem kandidātiem tomēr neattiecas vēlēšanu likuma ierobežojumi, jo sadarbības fakts ar VDK tiesā nav konstatēts, pastāstīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.
Ādamsons uz Ždanoka svītroti no kandidātu sarakstiem

Jurija Žuravļova vadītajā "Sociāldemokrātiskajā labklājības partijā" TSDC norādījis uz diviem deputātu kandidātiem - Vladimiru Ikusovu un Grigoriju Kononenko -, kas, pēc centra rīcībā esošās informācijas, bijuši LPSR VDK aģenti.

TSDC rīcībā ir ziņas par iespējamo sadarbību ar VDK arī vēl par diviem deputātu kandidātiem, kas pārstāv "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS) un "Progresīvās Centriskās partijas"(PCP) sarakstus.

TSDC rīcībā ir ziņas, ka ZZS deputātu kandidāts sabiedriskās organizācijas "Vides aizsardzības klubs" virsaitis Arvīds Ulme bijis LPSR VDK aģents, tāda pati informācija TSDC rīcībā ir arī par PCP deputātu kandidātu Juri Lagzdonu.

Cimdars informēja, ka atbilstoši likumam uz šiem deputātu kandidātiem likumā noteiktie ierobežojumi neattiecas un viņi varēs kandidēt vēlēšanās. Saskaņā ar likumu CVK publicēs ziņas par deputātu kandidātiem, par kuriem saņemta informācija, kas liecina, ka viņi varētu būt sadarbojušies ar VDK.

Pagājušajā nedēļā CVK informēja, ka no TSDC saņemta informācija par divu deputātu kandidātu iespējamo saistību ar VDK. TSDC informējis, ka tā rīcībā ir informācija par kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" pieteiktā deputāta kandidāta Andreja Jakovļeva iespējamo sadarbību ar VDK ārštata darbinieka statusā. Līdzīga informācija TSDC rīcībā ir arī par bijušā iekšlietu ministra Ziedoņa Čevera veidotās "Brīvības partijas" pieteikto deputāta kandidātu Juriju Merkurjevu.

Savukārt par diviem deputātu kandidātiem - partijas "Līdztiesība" līderi Tatjanu Ždanoku un Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) priekššedētaja vietnieku Jāni Ādamsonu - TSDC nosūtīja tiesas spriedumus, kas apliecināja, ka uz šiem kandidātiem attiecas Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumi. Trešdien CVK pieņēma lēmumu svītrot Ždanoku no Tautas saskaņas partijas un Ādamsonu no LSDSP deputātu kandidātu sarakstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!