Foto: morgueFile
Eiropā un Krievijā pēdējos mēnešos pieaudzis apstiprinātu Rietumnīlas drudža gadījumu skaits, un Latvijas infektologi aicina uzmanīties ceļotājus, kas vēlas doties uz uzliesmojuma skartajām valstīm, jo pret šo bīstamo slimību nav vakcīnas.

"Lai gan Rietumnīlas drudzis lielākoties izplatīts tropu un subtropu klimata joslās - Āfrikas un Āzijas valstīs, kā arī Vidusjūras salās, tomēr pieredze rāda, ka Rietumnīlas drudzis pēdējos gados aizvien vairāk izplatās arī Dienvidaustrumeiropas reģionos. To apliecina arī šis gads. Pēdējo nedēļu laikā Rietumnīlas drudža uzliesmojumi reģistrēti Rumānijā, Grieķijā, Izraēlā un Krievijas Federācijā," stāsta Latvijas Infektoloģias centra (LIC) direktora vietniece medicīnas jautājumos Velga Ķūse.

Eiropas Komisijas Agrīnās brīdināšanas un reaģēšanas sistēmā (EWRS) ievietotā informācija vēstī, ka šogad pirmais neiroinvazīvais Rietumnīlas drudža gadījums Eiropā tika reģistrēts 21.jūlijā kādai 37 gadus vecai sievietei no Rumānijas austrumu daļas (Galati apriņķa), apgabalā, kur jau iepriekšējos gados arī tika reģistrēti šīs infekcijas gadījumi.

Grieķijā no 27.jūlija līdz 4.augustam kopumā reģistrēti jau septiņi saslimšanas gadījumi gadījumi piecās prefektūrās (Larissa un Karditsa prefektūrās, Centrālmaķedonijas apgabalā un Austrumatikas prefektūrā).

Izraēlā līdz 2.augustam apstiprināti pieci Rietumnīlas drudža gadījumi, bet Krievijā līdz 10.augustam apstiprināti 10 gadījumi: septiņi Volgogradas apgabalā un divi Voroņežas apgabalā.

Ķūse uzsver, ka šie ir tikai oficiāli reģistrētie saslimšanas gadījumi un iespējams, ka saslimstība ar šo infekciju ir lielāka, bet daudzi cilvēki drudzi pārslimo vieglā formā un nevēršas pēc palīdzības pie ārsta.

Latvijā līdz šim nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar Rietumnīlas drudzi, norāda Ķūse.

LIC speciālisti atgādina, ka Eiropas reģionā kritiskais periods Rietumnīlas vīrusa transmisijai ir katru gadu no jūlija līdz oktobrim. Ceļojot uz valstīm, kur pastāv infekcijas slimību risks, cilvēkiem jāzina, kā pasargāt sevi no šīs infekcijas. Ķūse brīdina, ka pret šo slimību nav iespējams vakcinēties, tādēļ ceļotājiem jāpievērš īpaša uzmanība pretodu aizsardzībai, jo Rietumnīlas drudža vīrusa galvenie pārnēsātāji ir odi un moskīti, ērces.

Rietumnīlas drudzis var izraisīt smagu un bīstamu smadzeņu un smadzeņu apvalka iekaisumu. Drudža simptomi ir visai līdzīgi kā gripai - trīs līdz sešu dienu laikā pēc inficēšanās paaugstinās temperatūra, sākas muskuļu sāpes, var pietūkt limfmezgli. Novērojot šīs pazīmes, jāvēršas pie mediķiem.

Pasaules veselības organizācijas infektologu novērojumi liecina, ka 4% gadījumu inficēšanās ar Rietumnīlas drudža vīrusu ir letāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!