Turkebab
Foto: LETA

Kebabu tirgotava "Turkebab" pauž sašutumu par Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) starpziņojumā pausto informāciju, liecina "Turkebab" veiktais ieraksts sociālajā tīklā "www.facebook.com".

Tiek norādīts, ka pēc starpziņojuma saņemšanas un izlasīšanas nepatīkami pārsteigti bijuši visi - gan "Turkebab" vadība, gan darbinieki. Tiek uzsvērts, ka epidemiologi līdz šim tā arī nav spējuši savākt pārliecinošus pierādījumus "Turkebab" vainai un uzņēmums kā vainīgais nosaukts pieņēmuma formā.

"No starpziņojuma rodas iespaids, ka "Positivus" viss bijis izcili sterili, izņemot gadījumu ar kebabu cienītājiem," teikts "Turkebab" paziņojumā.

"Turkebab" uzsver, ka SPKC, norādot, ka bijuši pārkāpumi ēdināšanā, apgalvo, ka pie saslimšanām vainīgi kebabi, un norāda datus par stafilokoku paraugu testēšanas rezultātiem pārtikas paraugos. "Kā jūs domājat, cik pacientiem analīzēs konstatēja ko tādu, kas varētu izraisīt saslimšanu, ieskaitot kam cēlonis varētu būt slikta pārtika?" retoriski jautā "Turkebab" pārstāvji un sniedz arī atbildi - nevienam.

Kā piektdien pavēstīja "Turkebab" pārstāvis, izmeklēšana vēl turpinās un jaunus komentārus "Turkebab" varētu sniegt nākamnedēļ.

Kā ziņots, izanalizējot informāciju, kas savākta kopā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), SPKC epidemiologi secinājuši, ka 17 festivāla laikā saslimušos vieno SIA "Turkebab" produkcijas lietošana un saslimušie, visticamāk, inficējušies ar piesārņotu pārtiku, kas saturējusi mikroorganismus un to izdalītos toksīnus, informēja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

SPKC no 21.jūlija līdz 23.jūlijam kopā saņēma informāciju par 18 festivāla "Positivus" apmeklētājiem, kuriem konstatēti zarnu infekcijas simptomi. Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 17 saslimušie uzturā lietojuši "Turkebab" produkciju, un neviens cits kopīgs riska faktors nav konstatēts.

Saslimušajiem cilvēkiem pārtikas toksikoinfekcijas simptomi - slikta dūša, vemšana, vājums, dažiem caureja, sirdsklauves, galvas sāpes, svīšana - parādījās vidēji 4-5 stundas pēc vistas un liellopu gaļas kebaba lietošanas uzturā.

"Turkebab" direktore Liene Uresina vakar apstiprināja, ka uzņēmums ir saņēmis oficiālu SPKC direktores parakstītu vēstuli, kurā teikts, ka saslimušie, visdrīzāk, inficējušies ar pārtiku, tomēr vēstulē arī esot teikts, ka galīgo analīžu rezultātu vēl nav.

Jau ziņots, ka SPKC sāka epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar toksikoinfekcijas gadījumiem festivāla "Positivus" apmeklētājiem.

Veicot pacientu aptauju, epidemiologiem radās aizdomas, ka saslimšanas varētu būt saistītas ar vienu no festivāla ēdināšanas vietām, jo simptomi cilvēkiem parādījušies 3-4 stundu laikā pēc ēšanas.

Vēlāk tika noskaidrots, ka apmeklētāju saindēšanās ar pārtiku, iespējams, notikusi, mielojoties ar festivāla teritorijā nopērkamajiem "Turkebab" kebabiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!