Foto: DELFI
"Maxima" veikals Rīgā, Priedaines ielā 20, kurā ceturtdien sabruka jumts, laupot vairāk nekā 30 cilvēku dzīvības, tika atklāts 2011.gada 3.novembrī, bet novembra sākumā ēkai beidzās būvnieku dotās garantijas termiņš, tādēļ vēl tikai pirms divarpus nedēļām, 5.novembrī, celtnieki kopā ar īpašniekiem pārbaudīja ēkas tehnisko stāvokli, teikts "Maxima" paziņojumā medijiem.

Pēc notikušās nelaimes uzņēmums pārbaudīs visas "Maxima" īpašumā esošās vai nomātās ēkas un telpas, bet Zolitūdes veikalu vētīs ārpuskārtas ekspertīzēs. Lai pēc iespējas ātrāk noskaidrotu, kādi ir traģēdijas iemesli, SIA "Maxima Latvija" talkā aicinās neatkarīgus ekspertus.

"Maxima" izsaka visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo darbinieku, glābēju un veikala apmeklētāju ģimenēm, kā arī cietušajiem un viņu tuviniekiem. SIA "Maxima Latvija" darīs visu, kas ir uzņēmuma spēkos, lai sniegtu visa veida palīdzību visiem nelaimē cietušajiem, teikts paziņojumā.

SIA "Maxima Latvija" ir sabrukušās ēkas nomnieks. Tā ēkas daļa, kurā atrodas "Maxima" veikals, pieder SIA "Tinio", bet otra daļa, kurā notika deviņstāvu daudzdzīvokļu ēkas būvniecība, – SIA "Homburg Zolitude".
No patlaban "Maxima" rīcībā esošās informācijas izriet, ka uz jumta virs veikala telpām noritēja būvniecības darbi. Tāpat celtniecības darbi noritēja arī pagrabstāvā, kur bija ieplānota pazemes autostāvvieta deviņstāvu ēkas iedzīvotājiem. SIA "Maxima Latvija" nebija veicamo darbu pasūtītājs nevienā no šiem gadījumiem.

Patlaban "Maxima" pārbauda visu pieejamo informāciju, kas saistīta ar ugunsdrošības signalizācijas ieslēgšanos traģēdijas dienā. Pašlaik ir zināms, ka tā uz īsu brīdi ieslēdzās ap plkst. 16:20. Šāda veida ugunsdrošības signalizācija aktivizējas, fiksējot paaugstinātu temperatūru, uguni, dūmus vai putekļus, skaidro uzņēmums.

Brīdinājuma signāls atskanēja ēkas pagrabstāvā, kur noritēja celtniecības darbi, pēc tam veikala apsardzes darbinieks pārbaudīja konkrēto zonu un, pats nekonstatējot nekādus draudus, sazinājās ar SIA "Vesmann", kas apkalpo visas ēkas ugunsdrošības sistēmu. Pēc izsaukuma ieradās uzņēmuma pārstāvis, kurš, pārbaudot ēku, konstatēja, ka nekādu draudu nav, tādēļ cilvēkus no ēkas neevakuēja.

Jau ziņots, ka, ceturtdien vakarā sabrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, traģēdijā bojā gājuši vairāk nekā 30 cilvēki, vairāki ievainoti un nezināms skaits vēl atrodas zem drupām.

2013.gada 23., 24. un 25. novembrī Latvijas valsts karogs paceļams sēru noformējumā. 25. novembrī 10:00 visā Latvijas teritorijā notiks trīs minūtes ilgs klusuma brīdis upuru piemiņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!