Foto: Shutterstock
Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes jaunākais pētījums liecina, ka graudaugos un dārzeņos ir vairāk benzpirēna nekā gaļā. Arī tas var kļūt par argumentu Latvijas cīņā pret ES direktīvu, kas apdraud mazos gaļas kūpinātājus, otrdien raksta "Diena".

Laikraksta rīcībā nonācis Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes pētījums, kas atklāj savdabīgu ainu. Izrādās, visvairāk benzpirēns tiek uzņemts ar graudaugiem un to produktiem. Vēl vairāk nekā gaļā šo vielu var atrast dārzeņos. No pētījuma izriet, ka benzpirēna vismazāk ir saldumos, augļos, sierā un alkoholiskajos dzērienos.

ES iecere paredz samazināt benzantrancēna, benzofluorantēna un krizēna daudzumu kūpinājumos. Pētījums atklāj, ka ir produkti, kur šo vielu ir krietni vairāk nekā gaļā. Izteikti līderpozīcijas ieņem dārzeņi, rieksti un pākšaugi, tāpat iespaidīgi rādītāji ir kafijai un tējai, norāda laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!