Ja vēl pirms pieciem gadiem laukos varējām saskaitīt dažus desmitus putnu, tad nu jau to skaits ir mērāms tūkstošos. Smiltenes puses graudaudzētājiem meža zosis ir viens no lielākajiem pavasara sējumu apdraudētājiem, vēsta "Vidzemes Televīzija".

Latvijā meža zosis uzturas pa ceļam uz ligzdošanas vietām ziemeļu valstīs, apmēram mēneša garumā barojas apsētajos laukos, nodarot pamatīgus postījumus.

Smiltenes pagasta zemnieks Ivars Ādamsons, z/s "Rožkalni" saimnieks, spriež, ka meža zosis šopavasar būs iznīcinājušas tikpat kā visus pupu sējumus. Iespējams, ka pat vairāk nekā 40 hektāru platībā.

"Pupas sējam kā vienas no pirmajām. Tās jau bija smuki sadīgušas, bet tagad redzams vien izraustītu pupu lauks. Tā traģēdija mums te ilgst jau kādas pāris nedēļas, kopš parādījās pirmie dīgsti," teic saimnieks, piebilstot, ka pārsēt pupas diezin vai būšot iespējams - nav ne sēklas, ne līdzekļu. Kā reālākais risinājums varētu būt labības sēšana.

Cīnīties ar meža zosīm esot tikpat kā neiespējami, atliek vien gaidīt, līdz putniem būs piemērots brīdis, lai dotos tālāk. Pavasaros zosu medības ir aizliegtas, lai gan zemnieks, tāpat kā viņa kaimiņš, spriež, ka, redzot, kā ar katru gadu šo putnu skaits palielinās, to tomēr vajadzētu kontrolēt.

"Tas, ko mednieki nomedī, tas nav pilnīgi nekas attiecībā pret to, kādā apjomā tās savairojušās. Ar šaušanu zosis no laukiem varētu atbaidīt, lai dzīvo purvos, nevis uz lauka, radot postījumus," teic Smiltnes pagasta iedzīvotājs Andrejs Lācis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!