Latviete Zane Lazdiņa, kurai aprīlī tika veikta plaušu transplantācija, šobrīd ir spējīga dzīvot pilnvērtīgu dzīvo, sestdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) ziņu raidījums "Panorāma".

Jau ziņots, ka Latvijas iedzīvotāji trīs nedēļu laikā saziedoja 120 000 eiro Zanes Lazdiņas plaušu transplantācijai. Aprīlī viņai veiksmīgi tika veikta transplantācija, un pēc trim mēnešiem viņa jau pilnībā atguvusies no šīs sarežģītās procedūras.

"Es varu pati paelpot bez skābekļa maskas, kas man bija virsū gandrīz 24 stundas. Varu paiet, sevi apkopt, kāpt pa trepēm, ko pirms tam nevarēju izdarīt. Varu darīt visas vienkāršās ikdienišķās lietas," "Panorāmai" stāstīja Zane Lazdiņa. "Es varu darīt visu palēnām. Tagad eju uz vingrošanām, lai atgūtu muskuļus, jo pirms tam daudz nācās gulēt gultā."

"Joprojām neticu, ka tik daudzi palīdzēja svešam cilvēkam. Tas bija lieliski!" pateicības pilna bija latviete.

Ārstējošais ārsts Andris Skribe atzina, ka pirms tam Zanes stāvoklis bija ļoti kritisks, bet tagad transplantētā plauša strādā ļoti labi. Plaušu funkcija esot ļoti laba.

Pulmonālā arteriālā hipertensija, kas bija Zanei Lazdiņai, ir sindroms, kuru raksturo asinsspiediena paaugstināšanās plaušu artērijās - asinsvados, kas nogādā venozās asinis no sirds labā kambara uz plaušām. Jo augstāks spiediens ir plaušu artērijās, jo smagāk jāstrādā sirdij, lai piegādātu asinis ķermenim. Tiek traucēta organisma apgāde ar skābekli un sašaurinās plaušu asinsvadi, kas var radīt trombozes risku. Bieži pulmonālā hipertensijas netiek laikus diagnosticēta, jo tās simptomi ir līdzīgi citām sirds un plaušu saslimšanām. Pulmonālā hipertensija var skart cilvēkus jebkurā vecumā - gan pieaugušos, gan bērnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!