Foto: DELFI

No maija tiks ieviests Savienības Muitas kodekss, tāpēc šodien Muitas un uzņēmēju konsultatīvajā padomē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas jomas amatpersonas iepazīstināja uzņēmējus ar gaidāmajām izmaiņām.

Lai sagatavotos jaunu atļauju izsniegšanas nosacījumu piemērošanai saistībā ar Savienības Muitas kodeksa ieviešanu, VID aicināja komersantus izvērtēt iespēju līdz 30. aprīlim saņemt atļauju izmantot vispārējo galvojumu turpmākajam periodam saskaņā ar pašreiz spēkā esošajiem Ministru kabineta noteikumiem par nodokļu parāda galvojumu preču muitošanu. Tas nozīmē, ka galvojumam jābūt derīgam ne vēlāk kā no 30. aprīļa, bet iesniegums jāiesniedz līdz 31. martam. Arī atzītie komersanti un padziļinātās sadarbības programmas dalībnieki var izmantot iespēju saņemt atbrīvojumu no galvojuma muitas maksājumu parādam, kas var rasties saskaņā ar minētajiem noteikumiem, ja iesniegums tiks iesniegts līdz marta beigām, paziņojumā medijiem informē VID.

Sanāksmē komersantiem tika sniegta informācija par izmaiņām vispārējo galvojumu atļauju piešķiršanā, piemērojot Savienības Muitas kodeksu. VID muitas jomas amatpersonas informēja komersantus arī par lēmumu par vispārējā galvojuma un atbrīvojuma no galvojuma piešķiršanu pieņemšanas termiņiem, galvojumu iespējamam vai esošam muitas parādam, nosacījumiem vispārējā galvojuma atļaujas saņemšanai, nosacījumiem galvojuma ar samazinātu summu saņemšanai un nosacījumiem atbrīvojuma no galvojuma saņemšanai. Sniegta informācija arī par galvojuma atsauces summas pārraudzību.

Uzņēmējiem jāņem vērā, ka plānotas izmaiņas muitas atļauju izsniegšanā.

Sēdes dalībniekiem sniegta informācija par muitas noliktavu turēšanas atļaujām, kas saskaņā ar Savienības Muitas kodeksā Deleģēto aktā un Īstenošanas aktā noteikto tiks izsniegtas no maija, kā arī par galvenajām izmaiņām muitas noliktavas atļaujas saņemšanā un muitas noliktavas darbībā.

VID Muitas pārvaldes pārstāve arī vērsa uzmanību uz Latvijas muitas noliktavu saraksta apstiprināšanas nepieciešamība Krievijas Transporta ministrijā.

Komersanti aicināti iesniegt jautājumus par Savienības Muitas kodeksa ieviešanu, nosūtot tos uz e-pasta adresi ''smk@vid.gov.lv''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!