Foto: LETA

Par "Vienotības" Ētikas komisijas vadītāju šodien ievēlēts Didzis Šēnbergs. Līdz ar iepriekšējās komisijas vadītājas Almas Eihentāles atkāpšanos no šī amata Ētikas komisiju pameta vēl divi pārstāvji.

Šēnbergs apliecināja, ka 12. maijā ievēlēts šajā amatā. Jaunais vadītājs norādīja, ka viņa mērķi šajā amatā ir uzlabot tiesiskumu, atjaunot iekšējo procedūru taisnīgumu un strādāt, lai partija atjaunotu Latvijas sabiedrības uzticību kā politiska organizācija, kura iestājas par tiesiskumu, atklātību, parlamentārismu, eiropeiskām vērtībām un latviešu valodu kā vienīgo valsts un vienīgo oficiālo valodu.

"Vienotības" Ētikas komisija vienojās aicināt partijas biedrus "nopietni izvērtēt izteikumus pirms publiskas paušanas", kā arī atturēties no publiskiem komentāriem, kas vērsti pret tiesiskumu, demokrātiju un līdz ar to varētu graut partijas tēlu.

Kā norādīts Ētikas komisijas lēmumā, tā nolēma izveidot ētikas kodeksa un komisijas reglamenta pilnveidošanas darbu grupu. Priekšlikumi Ētikas komisijai un valdei jāiesniedz līdz 1. oktobrim.

Saskaņā ar partijas statūtiem Ētikas komisija ir neatkarīga institūcija, kuru ievēl sapulce vai kongress uz diviem gadiem. Līdzšinējā Ētikas komisija ievēlēta 2015. gada decembrī, tātad tā darbosies līdz 2017. gada 5. decembrim.

Līdzšinējā "Vienotības" Ētikas komisijas vadītāja Eihentāle paziņoja par atkāpšanos no šī amata 21.aprīlī saistībā ar lietu par deputāšu Ilzes Viņķeles (V) un Lolitas Čigānes (V) izslēgšanu no partijas.

Vēlāk, 6. maijā, Rīgas domes deputāts Valdis Gavars arī atstāja Ētikas komisijas locekļa amatu, iesniedzot rakstveida iesniegumu. Gavara vietā par Ētikas komisijas locekli kļuva Arturs Mekšs. Par izstāšanos no komisijas vakar paziņoja arī Jānis Drengers.

Ētikas komisija turpinās darbu astoņu cilvēku sastāvā līdzšinējo deviņu locekļu vietā. Tās priekšsēdētāja vietnieki ir Gatis Puriņš un Uldis Martinsons, kuri iepriekš atteikušies kandidēt uz priekšsēdētāja amatu, komisijas sekretāre ir Viktorija Anna Graudiņa, tāpat komisijā strādās Šēnbergs, Marija Balcere, Astrīda Harju, Mekšs un Ģirts Ozoliņš.

Kā teikts Ētikas komisijas lēmumā, tās pārstāvji uzskata, ka ir svarīgi turpināt darbu un komisijas atlaišana būtu "klaja likuma un statūtu pārkāpšana".

Līdz ar Gavara izstāšanos no komisijas Šēnbergs bija vienīgais Ētikas komisijas priekšsēdētāja kandidāts. Viņu izvirzīja Harju, Puriņš un Martinsons.

Šēnbergs arī iepriekš pildīja šos pienākumus – no 2010. līdz 2015. gadam.

Jau ziņots, ka pašreizējā "Vienotības" valde tomēr nelems par deputātes Ilzes Viņķeles izslēgšanu no partijas un šo jautājumu vērtēs jaunievēlētā politiskā spēka valde pēc kongresa.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, "Vienotība" veikusi valdes locekļu aptauju un seši valdes pārstāvji uzskatīja, ka lēmums par Viņķeli ir jāpieņem pirms kongresa, bet deviņi norādīja, ka jautājums būtu jāatrisina pēc kongresa. Izslēgt Viņķeli no partijas rekomendējusi partijas Ētikas komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!