Latvijas Dabas muzeja speciāliste, mikoloģe Meiere par aculiecinieku sūtītām fotogrāfijām ir priecīga. Portālam "Delfi" speciāliste stāsta, ka pirmo reizi baltā cūktrifele Latvijā atrasta 2015. gadā. Šogad cūktrifeles atrastas kopumā trīs reizes – Aizputes mežos. Speciāliste norāda, ka, balstoties uz sēņotāju ziņām, kopā ar kolēģi Initu Dānielu devās uz Kurzemi apskatīt cūktrifeļu vietas klātienē.
Līdzi brauca arī vienīgais suns Latvijā, kas apmācīts pazemes sēņu meklēšanā – Velsas springerspaniels Tofis. Komanda pirmās sēnes drīz vien saoda un saskatīja.
Baltā cūktrifele (Choiromyces meandiformis) ir "īsto" trifeļu "Tuber" ģints sugām tuvu radniecīga suga, tā ir ēdama. Tās augļķermeņi ir kartupeļu lielumā, gaiši. Sēnes svars var sasniegt 200 līdz 400 gramus vai pat vairāk. Nobriedušai sēnei ir īpatnēja, tomēr patīkama smarža. Griezumā ir redzams marmorveida raksts – baltas dzīsliņas mijas ar pelēcīgām, kas ar laiku kļūst tumšākas, apžūstot – dzeltenīgi brūnas.
Visbiežāk sēne aug zem dažādu sugu kokiem. Atrodama parkos, alejās vai zālienos. Vienā un tai pašā vietā aug vairākus gadus.
Fakti liecina, ka 19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā tā bijusi iecienīta delikatese Zviedrijā un atsevišķos Krievijas reģionos. Cūktrifeles var cept, bet vislabāk ir tās sautēt, jo augļķermeņi ir cieti.
Ja arī tev izdevies uziet šo retumu, esi aicināts par to ziņot Dabas muzeja speciālistei Diānai Meierei uz epastu diana.meiere@ldm.gov.lv, vai pa tālruni 67356051. Speciālisti atgādina, ka ne katra zemē augoša sēne ir ēdama. Dažas no tām ir pat indīgas!