Foto: Matīss Lakovics

Svētdien, 28. martā, Salaspilī novērots aptuveni septiņus metrus dziļš zemes iegruvums jeb karsta kritene, liecina Matīsa Lakovica sociālajā medijā "Facebook" publicētais video.

Video aprakstā minēts, ka kritenes aptuvenais dziļums ir septiņi metri un diametrs – četri metri. Tikusi izsaukta pašvaldības policija, un bīstamā vieta norobežota.

Karsta kriteni izraisa pazemē esošie ūdenī šķīstoši ieži, kas šajā gadījumā ir ģipši. Šie ieži ilgākā laika periodā ar pazemes ūdeņiem tiek izšķīdināti, līdz ar to veidojas tukšums. Ir gadījumi, kad šo tukšumu aizpilda citi materiāli, taču šoreiz tas nenotika, un tas ar laiku izveidojās arvien lielāks, līdz virsējais slānis iebruka, portālam "Delfi" pastāstīja ģeoloģijas doktorants Pēteris Džeriņš.

Ja iegruvumu aizbērtu ar smiltīm, tās ar laiku tiktu izskalotas no jauna. Labāks risinājums šajā situācijā būtu māls, kas tik ātri neizskalotos, atzina Džeriņš.

Jaunas karsta kritenes Latvijā nav bieži novērotas, un kopumā valstī ir pāris reģioni, kur tās var veidoties – Salaspils, Allaži, Baldone, Ķemeri un Skaistkalne. Ir vairāki priekšnosacījumi, lai šāds dabas fenomens veidotos. Galvenais no tiem – jābūt šķīstošajiem iežiem, kas atrodas tuvu zemes virspusei. Ģeologa uzdevums šajā situācijā ir izpētīt kritenes veidošanos un iegūt datus par konkrēto gadījumu, sacīja ģeologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!