Foto: Pēteris Šlosbergs
Šā gada februārī Babītes pašvaldība izsludināja projektu konkursu "Ģimenei. Videi. Izaugsmei Babītes novadā", kurā tika iesniegti vienpadsmit pieteikumi, no kuriem finansējuma saņemšanai tika apstiprināti seši pieteikumi.

Vienu no pieteikumiem iesniedza ciemata "Lapsas" aktīviste Daiga Sproģe ar projekta nosaukumu "Bērnu laukumiņa pilnveidošana un atjaunošana ciematā Lapsas". Kā portālu "Delfi" informēja Sproģe, tad, viņasprāt, ciemats "Lapsas" ir viens no labākajiem un skaistākajiem Pierīgas ciematiem, kur ir gan skaista vide, gan sakopta apkārtne, gan jauki un saliedēti kaimiņi.

Ciemata iedzīvotājiem ir paveicies, jo 2015. gadā, pateicoties aktīvāko iedzīvotāju iniciatīvai, izdevās piesaistīt Eiropas fondu finanšu līdzekļus bērnu laukumiņa izveidošanai. Laukumiņš tiek uzturēts, organizējot iedzīvotāju talkas laukumiņa sakārtošanai un uzkopšanai. Tomēr, kopš bērnu laukumiņš ir pieejams Lapsu iedzīvotājiem, ir pagājuši vairāk kā pieci gadi, līdz ar to vairāki laukumiņa elementi ir nolietojušies. Tāpat, strauji pieaugot pēdējo gadu laikā Lapsu iedzīvotāju skaitam, ir gandrīz seškārtojies arī šeit dzīvojošo bērnu skaits, līdz ar to bērnu laukumiņu apmeklē arvien lielāks bērnu skaits, stāsta Sproģe.

Projekta mērķis bija dzīves vides kvalitātes uzlabošana, saliedējot ģimenes ar bērniem caur aktivitātēm svaigā gaisā. Projekta autore norāda, ka ir izvēlējusies sagatavot pieteikumu tieši par bērnu laukumiņa pilnveidošanu un atjaunošanu, jo pati ir trīs bērnu mamma, savukārt bērnu intereses un vajadzības vienmēr ir bijušas kā prioritāte gan ģimenes ietvaros, gan pašvaldības un valstiskā mērogā.

"Kā zināms, tad bērni ir mūsu nākotne, un parasti ar to saprot, ka bērni ir sabiedrības nākotne, jo bērni izaug un kādi būs mūsu bērni, tāda arī būs izveidojusies sabiedrība," stāsta Sproģe.

Nav noslēpums, ka jaunas ģimenes ar bērniem, meklējot dzīves vietu Pierīgā, vērtē vairākus aspektus, tai skaitā sakārtotu infrastruktūru saistībā ar bērnu interesēm. Pie infrastruktūras pieder arī bērnu laukumiņš, jo bērniem ir svarīgi vairāk laika pavadīt svaigā gaisā un savādākā vidē, nekā mājas pagalmā. Tāpat bērniem ir svarīgi komunicēt savā starpā, kopā rotaļājoties un sadraudzējoties. Ne mazāk svarīgi ir komunicēt jaunām ģimenēm un šajā gadījumā nav labākas vietas par bērnu laukumiņa teritoriju, tādējādi veidojot spēcīgu kopienu, viņa turpina.

"Svarīgi, ka mūsu sabiedrība ir vesela, aktīva, ievēro veselīgu dzīvesveidu un rūpējās par sakoptu un tīru vidi. Tādējādi, bērnu laukumiņa pilnveidošana un atjaunošana ir viena no Lapsu iedzīvotāju svarīgākajām prioritātēm. Pateicoties pašvaldības rīkotajam projektu konkursam "Ģimenei. Videi. Izaugsmei Babītes novadā", iesniedzot projektu "Bērnu laukumiņa pilnveidošana un atjaunošana ciematā Lapsas", kas konkursā tika atzīts par labāko projektu, radās lieliska iespēja piesaistīt līdzfinansējumu 4000 eiro apmērā gan jauno bērnu iekārtu iegādei, gan esošo iekārtu elementu maiņai.

Ciemata iedzīvotāji ir snieguši milzīgu atbalstu bērnu laukumiņa pilnveidošanai. Iedzīvotāji aktīvi piedalījās rīkotajā aptaujā par bērnu laukumiņa uzlabojumiem, atbalstīja projektu, tāpat ļoti īsā laikā savāca atlikušo finansējumu, lai šo projektu veiksmīgi īstenotu sadarbībā ar SIA "GoPLAY".

Kā norāda projekta autore: "Ir milzīgs gandarījums, ka pašvaldība sniedza tik lielisku iespēju uzlabot ciemata "Lapsas" vides kvalitāti, nodrošinot sakoptu un daudzveidīgu bērnu rotaļu laukumiņa teritoriju visām bērnu vecuma grupām. Šādā veidā ir vēl vairāk uzlabota dzīves kvalitāti ģimenēm, ne tikai veicinot jaunu vecāku un bērnu fizisko un garīgo veselību, bet arī veidot iedzīvotāju pozitīvu attieksmi pret bērnu aktivitātēm svaigā gaisā."

Projekta ietvaros bērnu laukumiņā tika uzstādīta jauna smilšu kaste, mūzikas instruments "Plakanie vēja zvani", skaistais koka džips, nomainīti vairāki šūpoļu sēdekļi un ligzda.

Tā kā ciemata "Lapsas" daudzi bērni papildus mācās mūzikas skolās, projekta veiksmīga īstenošana 12.septembrī tika noslēgta ar skaistu muzicējošo un dziedošo bērnu koncertu. Koncertu vadīja Sproģe un talantīgākais Latvijas vijolnieks, Emīla Dārziņa mūzikas skolas audzēknis un "uzlecošā zvaigzne" Daniils Bulajevs.

Bērnu koncertā piedalīsies ciemata "Lapsas" mazākie iedzīvotāji – Emīla Dārziņa mūzikas skolas audzēknis Kārlis (klarnete), Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas audzēkņi Marta Elizabete (vijole), Adrians (saksofons un klavieres), Gabriels (trompete), Babītes mūzikas skolas audzēkņi Anna (vokāls), māsas Linda (čells), Daina (vijole) un Vineta (čells), kā arī Jonatāns (vokāls). Koncertu atklāja bērnu vokālās studijas "SPĀRE" dalībniece Laine (vokāls), bet noslēgumā triumfēja Daniils Bulajevs ar Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas studentiem vijolnieku Andreju Jegorovu un pianisti Annu Harlapu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!