Foto: LETA
Visu četru koalīcijas partiju jauniešu organizācijas, kā arī Latvijas Jaunatnes padome aicina Latvijas ārpolitikas veidotājus pārvērtēt Latvijas līdzšinējo sadarbību ar Ķīnu, norādot uz nepieciešamību aizsargāt Rietumu vērtības.

"Vienotības" jaunatnes organizācijā portālu "Delfi" informēja, ka koalīcijas partiju jauniešu organizācijas parakstījušas valsts augstākajām amatpersonām adresētu petīciju par Rietumu vērtību aizsardzību, veidojot attiecības ar Ķīnas Tautas Republiku.

"Vienotības" jaunatnes organizācija, "Par! Jauniešiem", "Jaunieši Latvijai", "Jaunieši attīstībai", "Konservatīvā Jaunatne", ka arī 42 jauniešu organizācijas apvienojošā Latvijas Jaunatnes padome nosūtījusi petīciju Valsts prezidentam Egilam Levitam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (JV), aizsardzības ministram Artim Pabrikam (AP) un Saeimas Ārlietu komisijas vadītājam Rihardam Kolam (NA).

Petīcijā iekļauta skaidrojoša daļa par Latvijas vēsturi – neatkarību, okupāciju, brīvības gadiem, un valsts atgriešanos Eiropas saimē.

"Šis ceļš, kā arī Latvijas atrašanās Rietumvalstu kopienā, jauniešu izpratnē ir radījis nepieciešamību veidot uz vērtībām balstītu ārpolitiku, kas stātos pretī nedemokrātiskiem, komunistiskiem režīmiem un kas atbalstītu mazākas demokrātijas, kas ikdienā cīnās par savu pastāvēšanu un brīvību," pauž jauniešu organizācijas.

Petīcija turpinās ar faktu apzināšanas sadaļu, kurā tiek minēts, ka Ķīna ir totalitārā diktatūra, kur visa vara pieder Komunistiskajai partijai un tas līderim. Šajā sadaļa tiek pieminēts gan Ķīnas īstenotais uiguru genocīds Ķīnas Rietumos, Honkongas autonomijas un Honkongas iedzīvotāju brīvības graušana, nelikumīgā salu būvēšana starptautiskajos ūdeņos, Ķīnas apmaksātā propaganda ES valstīs, kā arī virkne tiesību, kas tiek liegta Ķīnas iedzīvotājiem pašā Ķīnā.

Īpaši tiek apzināta Taivānas situācija – neskatoties uz Ķīnas mēģinājumiem Taivānu izolēt, Taivāna ir attīstījusies par vienu no visdemokrātiskākajām un bagātākām valstīm pasaulē.

Petīcijas otrajā daļā jaunieši aicina spert 20 ambiciozus soļus, kas paredz izstāšanos no 16+1 sadarbības formāta, uiguru genocīda atzīšanu, Ķīnas amatpersonu iekļaušanu Latvijas Magņitska sarakstā, liegumu Konfūcija institūtiem darboties Latvijas izglītības iestāžu paspārnē.

Jaunieši arī aicina veidot daudz ciešāku ekonomisko, diplomātisko, militāro un cita veida sadarbību ar Āzijas demokrātijām īpaši Japānu, Dienvidkoreju un Taivānu. Tiek aicināts arī stiprināt Latvijas drošību caur lielāku koordināciju ar ASV 2019. gada TAIPEI akta kontekstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!