Foto: DELFI
Rīgā demontēs vairākus atlikušos komunistisko totalitāro režīmu slavinošus objektus, tostarp vairākus fasādes elementus un plāksni, trešdienas ārkārtas sēdē lēma domes deputāti.

Demontējamo objektu vidū ir ēkas Kalnciema ielā 57 fasādes elementi, kuros attēlots sirpis un āmurs, kā arī ēkas Brīvības gatvē 318 fasādes elements, kurā arī attēlots komunistiskā režīma simbols.

Tāpat demontēta tiks Ganību dambī 24 esoša plāksne ar uzrakstu krievu valodā: "Aicinājums nākamajām paaudzēm atvērt 2045. gada 9. maijā."

Līdzīgi, tiks demontēts arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas krastmalas norobežojumā iestrādātais padomju laika simbols – sirpis ar āmuru.

Objekti tiek demontēti, pamatojoties uz likumā "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" pausto.

Līdzīgi kā citos šādu objektu demontāžas attiecīgo lēmumu pieņemšanas gadījumos, deputāts Vladimirs Buzajevs (LKS) sēdē aicināja neatbalstīt šo ieceri, sniedzot domniekiem īsu, subjektīvu vēstures atstāstu.

Tāpat no opozīcijas deputātiem izskanēja pārmetumi, ka konkrētajā gadījumā, iespējams, nav ievērota domes jautājumu iesniegšanas kārtība.

Kā vēstīts, analoģisks lēmums Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā tika pieņemts pirmdien, 26. septembrī.

Tāpat iepriekš nolemts pieņemt fonda "Ziedot.lv" ziedojumu padomju armijas karavīru pieminekļa nojaukšanai Pārdaugavā. Šis lēmumprojektus vēl jāapstiprina Rīgas domes sēdē.

Līdz šim Rīgā demontēti vairāki komunistisko totalitāro režīmu slavinoši objekti, tostarp Baltijā lielākais pieminekļu komplekss, kas atradās Pārdaugavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!