Foto: LETA

Ekonomikas ministrija (EM) rosina neaplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) darbiniekam izmaksātu vienreizēju kompensāciju energokrīzē.

Ministrija saskaņošanai nodevusi grozījumus likumā par IIN, ar kuriem paredzēts nodrošināt iespēju uzņēmējam izmaksāt darbiniekam kompensāciju 400 eiro apmērā apkures sezonas laikā – no šā gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim –, maksājumu neapliekot ar IIN.

Tāpat ar likuma grozījumiem rosināts nodrošināt iespēju darba devējam kompensēt darbiniekam ar attālināto darbu saistītos izdevumus par pilnas slodzes darbu 60 eiro apmērā mēnesī, kas nebūtu apliekami ar IIN.

Minētie grozījumi nepieciešami, lai uzņēmēji papildus jau valsts paredzētajiem atbalsta pasākumiem varētu iesaistīties energoresursu straujā cenu pieauguma kompensēšanā un atbalstītu savus darbiniekus.

Grozījumi likumā vēl jāskata valdībā, bet gala lēmums jāpieņem Saeimai.

EM atzina, ka nav iespējams precīzi prognozēt, cik komersanti un darba devēji varētu izmantot likumprojektā paredzēto atbalsta instrumentu, tāpēc nav iespējams aprēķināt precīzu fiskālo ietekmi uz valsts budžetu negūto ieņēmumu apmēra veidā.

Vienlaikus, pieņemot, ka likumprojektā paredzēto kompensāciju 400 eiro apmērā izmantotu vismaz 10% privātā sektora uzņēmumu, tad paredzamā hipotētiskā fiskālā ietekme uz 2023. gada valsts budžetu būs 11,14 miljoni eiro IIN ieņēmumos, 16,51 miljons eiro sociālo iemaksu ieņēmumos un 4,84 miljoni eiro uzņēumu ienākuma nodokļa ieņēmumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!