Foto: LETA

"Esmu pārliecināts, ka mūsu sabiedrība ir ļoti iecietīga, un mēs nemaz neesam tik aizspriedumaini kā viens otru turam aizdomās," komentējot kultūras un mākslas nozares pārstāvju vēstuli Kultūras ministram Naurim Puntulim (NA) par iekļaujošas sabiedrības veidošanu, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Es esmu iepazinies ar vēstuli, bet ar Puntuļa kungu par to runājis vēl neesmu, jo esmu aizņemts ar budžeta jautājumiem," sacīja premjers.

"Nenoliedzami, šī ir diskusija, kas mūsu sabiedrībai vēl ir nepieciešama – ko tas nozīmē – būt iekļaujošiem, iecietīgiem. Dažādiem cilvēkiem ir dažādas izpratnes, un es esmu pārliecināts, ka daļa mūsu sabiedrības reaģē no neziņas un bailēm no svešā. Daudzas valstis šim ir izgājušas cauri, arī mēs sākam tam iziet cauri. Esmu pārliecināts, ka mūsu sabiedrība ir ļoti iecietīga, un mēs nemaz neesam tik aizspriedumaini kā viens otru turam aizdomās. Es domāju, ka šis ir ne tikai starp nozari un ministru. Šis ir mūsu sabiedrības plašs jautājums," Latvijas Televīzijai sacīja Kariņš.

Vaicāts par naudu šogad plānotajiem XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem, Kariņš sacīja, ka "Dziesmu svētki notiks un finansējums svētkiem būs". Uz žurnālistes jautājumu, vai finansējums būs tik daudz, cik prasīs, premjers atkārtoti sacīja "Dziesmu svētki notiks un finansējums būs".

Jau ziņots, ka 2022. gada decembrī vairāk nekā 400 kultūras darbinieki nosūtīja vēstuli Puntulim un Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) norādot, ka šā gada 30. novembrī Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā deputāts un kultūras ministrs Puntulis balsoja pret vairāk nekā 23 000 Latvijas pilsoņu atbalstīto iniciatīvu "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību", kas komisijā ar šo balsojumu tika noraidīta un līdz ar to noraidīta arī tās tālākā virzība izskatīšanai Saeimā.

Vēstules autori aicināja Puntuli nākamo termiņu kultūras ministra amatā aizvadīt atbilstoši Satversmē noteiktajām pamatvērtībām, rīkoties atbilstoši savas vadītās nozares mērķiem, saliedēt visus Latvijas cilvēkus un ar savu darbību rādīt paraugu empātiskas un iekļaujošas sabiedrības veidošanā, pat ja tas ir pretrunā ar viņa partijas - Nacionālās apvienības (NA) - ideoloģisko nostāju.

Savukārt kultūras ministrs Saeimas ārkārtas sēdē, kas notika 14. decembrī, pauda, ka nepieciešama diskusija par liberālo un konservatīvo ideoloģiju polarizāciju, bet kultūras darbinieku vēstuli nosauca par politisku. Pēc šīs atbildes sekoja vēl viena, jau vairāk nekā 500 kultūras darbinieku parakstīta atklātā vēstule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!