Foto: Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca
Kopš gada sākuma Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) veiktas jau četras vienetapa abu ceļu locītavu endoprotezēšanas operācijas, portālu "Delfi" informēja TOS pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Dižbite-Svarinska norāda, ka šāda veida operācijas ir jaunums Latvijā, kaut pasaulē to jau praktizē kādu laiku. Šādas vienetapa operācijas pacientiem, kam tas ir nepieciešams, dod virkni ieguvumu, tai skaitā īsāku atveseļošanās un rehabilitācijas laiku.

Ceļa locītavu endoprotezēšana ir otrā biežākā locītavu aizvietošanas operācija Latvijā. TOS pagājušajā gadā veiktas aptuveni 500 primāras ceļa locītavas endoprotezēšanas. Līdz šim bija ierasts veikt secīgas operācijas, vispirms izoperējot vienu no osteoartrīta skartajām locītavām un pēc sešiem līdz 12 mēnešiem – otru.

Abpusējas ceļu locītavu endoprotezēšanas operācijas TOS veic traumatologs-ortopēds Matīss Zolmanis un kopš gada sākuma jau četriem pacientiem ar abpusēju ceļu locītavu deformāciju ir veiktas šādas operācijas.

"Pasaulē šāda pieredze jau ir ilgstoši, vairāk nekā 20 gadus, mēs to rutīnas veidā esam uzsākuši veikt šobrīd. Man ir liels prieks, ka tagad varam piedāvāt pacientiem šādu unikālu iespēju, lai uzlabotu viņu dzīves kvalitāti un ātrāk atgrieztu kustību brīvību," skaidroja Zolmanis.

Lai veiktu abpusēju ceļa locītavu endoprotezēšanu, nav nepieciešama papildu sagatavošanās. Operācijas ilgums ir aptuveni četras stundas. Pacienti pirms operācijas visbiežāk vaicā, vai varēs ātri staigāt un vai ļoti sāpēs. Pacients tiek celts kājās un var slogot kājas ar pilnu slodzi jau nākamajā dienā pēc operācijas, skaidroja slimnīcā.

TOS uzskaita operācijas ieguvumus: pacientam ir tikai viena operācija un viena anestēzijas epizode, kā arī tas ir ekonomiski izdevīgāk, jo ir viena stacionēšanās reize. Tāpat slimnīcā uzsver, ka abpusēja deformācija tiek koriģēta uzreiz, izpaliek kāju garumu atšķirības, kas ir neizbēgami, ja tiek operēta viena un vēlāk otra kāja, tāpat izpaliek arī klibošana kāju garumu atšķirību dēļ. Pēc operācijas ir īsāks rehabilitācijas laiks un pacienti ir apmierinātāki pēc operācijas periodā, norāda slimnīcā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka TOS šogad plāno uzsākt vienetapa ceļu locītavu endoprotezēšanas operācijas, ko iepriekš Latvijā neveica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!