Foto: Reuters/Scanpix

Valsts vides dienests (VVD) 31. martā aizķēra un izņēma zivju tīklu, no kura atbrīvoja aptuveni 100 kilogramu raudu, portālam "Delfi" pavēstīja VVD pārstāve Aija Jalinska.

VVD raudas atrada, pateicoties iedzīvotāju ziņojumam par iespējamu nelegālu zveju Juglas kanālā, iepretim laivu garāžu kooperatīvam.

Dienests veica Juglas kanāla novērošanu. Ap pulksten 24, ņemot vērā, ka netika novērota neviena persona, kas iespējami varētu veikt nelegālas zvejas darbības, inspektori, izmantojot laivu, nolēma apsekot minēto akvatoriju. Apsekošanas laikā dienesta darbinieki konstatēja pārkāpumu.

Kā portālam "Delfi" atgādina VVD pārstāve, no 1. marta līdz 30. aprīlim saistībā ar zivju nārstu ir aizliegta jebkura veida makšķerēšana no laivām un citiem peldošiem transportlīdzekļiem visos ūdeņos, izņemot Baltijas jūru un Rīgas līci, kā arī noteiktos kanālos un caurtecēs Daugavas upju, Gaujas upju, Lielupes upju un Ventas upju baseinu apgabalos.

Lieguma periodā VVD veic pastiprinātu ūdenstilpju uzraudzību. Martā kopumā iekšējos ūdeņos veikta 231 makšķerēšanas un rūpnieciskās zvejas pārbaude, kuru rezultātā atrasti un no ūdens izcēlti 154 nelegālie zivju ieguves rīki.


Ūdas, kā liecina mūsdienu latviešu valodas vārdnīca "Tēzaurs", ir "saldūdens zvejas rīks — aukla ar āķim piestiprinātu ēsmas zivtiņu". Savukārt murds ir slazds jeb "aizsprosta zvejas rīks, ko veido pēc lamatu principa un novieto, piemēram, upē, ezerā".

Kopumā martā VVD nekonstatēja nevienu personu, kas pārkāptu Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumos noteiktos liegumus, kas attiecas tieši uz pavasara zivju nārsta periodu. Tāpat arī netika konstatēts neviens līdaku lomā paturēšanas gadījums, makšķerēšana no laivām un citiem peldošiem transportlīdzekļiem vai makšķerēšana kanālos un caurtecēs, kurās tas ir aizliegts.

Jānorāda, ka Latvijas ūdenstilpēs lielāko daļu marta bija novērojams plāns ledus vai palu ūdeņi, kas kopumā nebija labvēlīgi apstākļi braukšanai ar laivu vai makšķerēšanai.

Dienests pauž pateicību tiem iedzīvotājiem, kuri ziņo par iespējamajiem pārkāpumiem un iesaistās vides noziegumu atklāšanā.

Par iespējamiem pārkāpumiem VVD var ziņot, zvanot uz tālruni + 371 26338800 vai izmantojot mobilo lietotni "Vides SOS".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!