Foto: LETA
Augšdaugavas novadā palu ūdeņi atkāpjas, sacīja Augšdaugavas novada izpilddirektors Pēteris Dzalbe.

Lielākā ūdens masa ir beigusies, ūdens līmenis Daugavā ir pazeminājies, aizplūst ūdens no zemākajām vietām un tikai vietām vēl palikušas lielas peļķes. Kooperatīvā "Maļutki", kur pirms nedēļas applūda ap 100 mājām, aptuveni no desmit mājām nepieciešams atsūknēt ūdeni, stāstīja Dzalbe.

Kooperatīvā ugunsdzēsēji sāka pumpēt ūdeni pirms nedēļas – ceturtdien, un viņiem izdevās pazemināt līmeni par vairāk nekā 1,2 metriem. Otrdien no rīta pieņemts lēmums dambī izrakt tranšeju, lai ūdens var ātrāk aizplūst atpakaļ uz Daugavu, jo dambis jau tāpat bija bojāts un remontējams. Dambja remonts varētu izmaksāt vairāk kā desmit tūkstošus eiro, prognozē Dzalbe.

Ūdens vēl palicis arī uz lauksaimniecības platībām, sējumiem. Ne visi pašvaldības ceļi Dvietes un Bebrenes pusē ir brīvi no ūdens. Pirmdien "Latvijas valsts ceļi" greiderēs un sakārtos ceļu Dviete – Zariņi – Bebrene.

Pašlaik vēl neesot iespējams pilnībā novērtēt plūdu radītos zaudējumus, ir jāsagaida, līdz tie beidzas pavisam.

Pašvaldības juristiem dots uzdevums izstrādāt saistošos noteikumus, līdzīgus kā Jēkabpilī, lai cilvēki varētu iesniegt kompensāciju pieprasījumus. Daudz radīti zaudējumi mājām, kas tiek lietotas tikai vasarās, un cilvēki tur nav deklarēti. Būs jāvienojas ar ministriju, kādā veidā un cik lielā apjomā pašvaldība var sniegt atbalstu viņiem. Jēkabpils gadījumā palīdzību sniedz deklarētajiem iedzīvotājiem – tur ir vienkāršāk, jo pilsēta un teritorija ap to ir viens novads, klāstīja Dzalbe.

Viņš turpināja, ka valdībā tiek gaidīts pašvaldības iesniegums par plūdu radītajiem zaudējumiem. Tad tos izvērtēs un segs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem to daļu, kuru var segt atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Mērījumi Vaikuļānu novērojumu stacijā, kas atrodas iepretim Ilūkstei, liecina, ka ūdens līmenis Daugavā krītas un tuvojas novērojumu stacijas nulles līmenim. Šodien, 20. aprīlī, līmenis vēl bija 5,07 metrus virs nulles, liecina Plūdu riska informācijas sistēmas dati.

Kā ziņots iepriekš, korperatīvā "Maļutki" augšpus Daugavpilij, ūdens līmenim 12.aprīlī paceļoties līdz 7,56 metriem virs novērojumu stacijas nulles līmeņa, ūdens pāri dambim ieplūda visā dārzkopības kooperatīvā, appludinot ap 100 mājām. Ūdens dziļums kooperatīva teritorijā sasniedza no 0,2 līdz 2,5 metriem, tur izveidojās tāds kā baseins. Kopā ar ugunsdzēsības un glābšanas dienestu veikti ūdens atsūknēšanas darbi, lai ātrāk pazeminātu ūdens līmeni un dotu iespēju ātrāk izžūt mājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!