Foto: LETA
Nākamajā gadā plānots izsludināt Publiskās un privātās partnerības (PPP) iepirkumu, kas paredz Rīgā modernizēt ielu apgaismes sistēmas, atjaunojot 80% apgaismes, paaugstinot to energoefektivitāti un samazinot CO2 izmešu daudzumu.

Trešdien, 26. aprīlī, Rīgas domes deputāti pauda atbalstu šīs ieceres pirmajiem soļiem, kas paredz veikt finanšu aprēķinus. Paralēli šim procesam plānots veikt auditu, kas ļautu precīzāk noteikt finanšu aprēķinus.

Patlaban līdz rudenim plānots veikt finanšu aprēķinus, lai pēc tam tos virzītu uz saskaņošanu, kas savukārt ļautu domei janvārī balsot par PPP iepirkuma sākšanu.

Pēc Rīgas mēra Mārtiņa Staķa paustā, pilsētā ir vairāk nekā 1400 kilometru kabeļu, kas tiek izmantoti gaismekļiem, un kopumā ir 50 000 dažādu gaismekļu un 36 000 balstu. Pilsētā kopumā 40 000 nātrija gaismekļu, kurus būtu jānomaina energoefektivitātes celšanai. Tos plānots nomainīt pret LED gaismekļiem.

Mainīt plānots arī 20 000 veco koka, dzelzsbetona, metāla apgaismes balstu. To vietā plānots uzstādīt jaunus metāla cinkotus balstus, kas uzlabotu apgaismes vadības sistēmu.

Apgaismes modernizācijā dome saredz iespēju paplašināt tehniskās iespējas, piemēram, veicot apgaismes dimēšanu un gaismekļu darbības monitorēšanu. Tas ļautu arī ātrāk konstatēt un novērst bojājumus.

Staķis cer, ka līdz ar modernizāciju Rīga var kļūt par līderi un celmlauzi publiskās un privātās partnerības projektu īstenošanā. "Pārdomāti, veiksmīgi ieviesti PPP projekti nākotnē kļūs par vienu no galvenajām veiksmes atslēgām, lai piesaistītu finansējumu vērienīgu Rīgas projektu īstenošanai," uzskata mērs. Vienlaikus sadarbība ar privāto sektoru apgaismojuma nomaiņu ļaušot veikt ātrāk, lētāk un kvalitatīvāk.

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) direktora vietnieks Eiropas Savienības fondu sistēmas attīstības jautājumos Mārtiņš Brencis norāda, ka šādā aspektā Rīgai ir liels potenciāls PPP projektu īstenošanai. To nodrošina tās "lielais iedzīvotāju skaits, plaša pilsētas teritorija un finanšu iespējas".

Lielākā daļa (aptuveni 83%) no kopējā gaismekļu skaita Rīgā ir dažādu jaudu nātrija gaismekļi. Šos nātrija gaismekļus nomainot pret LED gaismekļiem, elektroenerģijas patēriņa samazinājums būs vismaz 65%, norāda domē.

Šobrīd jau ir pieņemts lēmums par Finanšu un ekonomisko aprēķinu izstrādi. Tas ir PPP likumā noteikts dokuments, kurš obligāti jāizstrādā, lai noteiktu ekonomiski izdevīgāko projekta īstenošanas scenāriju un publiskās un privātās partnerības modeļa piemērošanas lietderību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!