Foto: F64

Diskusijas dalībnieki spriedīs par neatņemamu demokrātiskas valsts stūrakmeni — vēlēšanām. Nevalstisko organizāciju pārstāvji kopā ar jauniešiem, vēlētājiem un ekspertiem meklēs atbildes uz dažādiem jautājumiem, tostarp "kādai būtu jāizskatās vēlēšanu nākotnei?", "kādas iespējas un riski ir tehnoloģiju pielietošanai?".

Tuvāko dienu laikā "Delfi" publicēs festivāla "Lampa" diskusijas pilnu ierakstu.

Diskusiju vadīja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Sarunā piedalījās "Sabiedrības par atklātību – Delna" direktore Inese Tauriņa, "Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka, Vidzemes Augstskolas rektore, asociētā profesore un vadošā pētniece Agnese Dāvidsone, CERT.LV un NATO CCDCoE kiberdrošības eksperts Kārlis Podiņš, 10. Jauniešu Saeimas Eiropas lietu komisijas līdzpriekšsēdētājs Gustavs Kilbloks, kā arī "Eiropas Latviešu jauniešu biedrības – Eiropas Jaunieši" valdes priekšsēdētājs Jānis Skrebels.

Kā sarunā atzīmēja Dāvidsone, viņasprāt, arī elektroniskās vēlēšanas saistās ar dažādām pieejamības problēmām. Proti, arī valsts uzturētas informācijas sistēmas saistās ar dažādiem izaicinājumiem saistībā ar to pieejamību.

Kā novērojis Skrebels, jaunieši, kas piedalās vēlēšanās iedalāmi trīs kategorijās. Pirmā ir jaunieši, kas seko vecāku politiskajam viedoklim. Otrā grupa ir jaunieši, kas paši interesējas par politiskajām norisēm. Savukārt trešā grupa ir jaunieši, kas izvairās no informācijas, kas saistīta ar politiku. Trešā jauniešu grupa vēlēšanās nepiedalās.

Kažoka sarunas laikā uzsvēra, ka galvenokārt cilvēki Saeimas vēlēšanās nepiedalās, jo neredz tam jēgu.

Jau vēstīts, ka festivāls "Lampa" notiks Cēsīs 9. un 10. jūnijā. Ieeja festivālā ir bez maksas. Daļa no pasākumiem būs vērojami arī tiešraidē, tostarp portālā "Delfi".

Festivālā ar diskusiju "Par kādu mediju saturu esam gatavi maksāt?" piedalīsies arī portāls "Delfi". Plašāka informācija par to pieejama šeit.

Iepazīties ar pilnu festivāla programmu iespējams mājaslapā www.festivalslampa.lv, kā arī mobilajā lietotnē. Sastādīt savu festivāla programmu būs iespējams gan festivāla mājaslapā, gan mobilajā lietotnē, izmantojot rīku "Mana programma".

Praktiski padomi festivāla apmeklētājiem pieejami šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!