Foto: Shutterstock
Liepājas slimnīcā kādam slimniekam bez viņa paša vai tuvinieku piekrišanas ievadīts medikaments, kas paredzēts tikai kā placebo kāda pētījuma dalībniekiem, turklāt šim medikamentam jau šā gada 1. maijā bija beidzies derīguma termiņš, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Slimīcā hospitalizēts pacients, kuram bijusi smaga sirds mazspēja. Viņa radiniece Karina Kalerija Kostrjukova, kura ir docētāja Rīgas Stradiņa Universitātē, nolēmusi apskatīt devu, un uz tā etiķetes ieraudzītais viņu pārsteidzis.

Pacienta tuviniece LTV uzsvēra, ka slimnieks nedrīkstēja tādu medikamentu saņemt. Turklāt viņš nebija informēts, ka viņam ievada medikamentu, kas ir pētījuma stadijā. Ja tuvinieki būtu to zinājuši, "iespējams, ka piekristu," LTV sacīja Kalerija. Šādu piekrišanu neparedzot arī līgums ar slimnīcu, ko pacients parakstījis, kad jau bijis reanimācijā, un, visticamāk, pilnībā neapzinoties tā saturu.

Pacientu un veselības tiesību eksperte Solvita Olsena LTV teica, ka viens no "sarkanajiem karogiem" ir, ka līgums, saskaņā ar kuru medikaments pacientam ievadīts, parakstīts, viņam nonākot reanimācijā. Līgumam, ko pacients paraksta, ir jābūt viņam skaidri saprotamam.

Olsena teica, ka slimnīca nedrīkst ievadīt nekāda veida medikamentus, kas nav atbilstošā kārtā apstiprināti pacientiem, kuri nav pētījuma dalībnieki.

Tāpat skaidrs, ka jebkurām medikamenta vielām ir noteikti lietošanas termiņi, un nekādas zāles pēc to termiņa beigām slimnīca nedrīkst lietot.

Liepājas Reģionālās slimnīcas preses pārstāve Indra Grase LTV atzīmēja, ka slimnīca un pacienta tuvinieki ir "savstarpēji sazinājušies", kā arī slimnīca atvainojusies par radušos situāciju.

Tāpat pēc pārbaudes secināts, ka medikaments nav ietekmējis pacienta veselības stāvokli.

Slimnīcā arī notiekot darbs pie situācijas izvērtēšanas, lai šādi gadījumi neatkārtotos.

Karinas Kalerijas ģimene atvainošanos saņēmusi, taču grasoties par notikušo informēt arī atbildīgās institūcijas – Veselības inspekciju un ārstu biedrību, jo notikušo ģimene pamanījusi nejaušības dēļ, taču tā vēlas, lai šādas situācijas neatkārtotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!