Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ministru kabinets otrdien, 13. jūnijā, lēma Ukrainai nosūtīt materiālus un tehniku iznīcinātās Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) seku likvidēšanai.

Iekšlietu ministrijā (IeM) informēja, ka atbilstoši Ukrainas vēstniecības Latvijā izteiktajam lūgumam, Latvija kā humāno palīdzību var nosūtīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) materiālos resursus – elektroģeneratorus, kompresorus, sūkņu staciju, glābšanas vestes, guļammaisus, spiedvadus, motorsūķnus, ūdenslīdēju griezumu izturīgus cimdus, zābakus, kvadraciklu u.c. aprīkojumu, kā arī valsts materiālās rezerves – segas un gumijas zābakus.

VUGD, izmantojot Eiropas Savienības civilās aizsardzības mehānisma vienoto ārkārtējo situāciju komunikācijas un informācijas sistēmu (CECIS), nosūtīs Ukrainai humānās palīdzības piedāvājumu par Latvijas iespēju sniegt atbalstu minēto materiālo resursu veidā.

Latvijas humānās palīdzības resursu apjoms var tikt precizēts, to saskaņojot ar Ukrainas atbildīgajām iestādēm, atbilstoši tā brīža vajadzībām.

Kopējās provizoriskās izmaksas materiālo resursu atjaunošanai tiek plānotas 433 119 eiro 2024. gadā, bet transportēšanas izmaksas – 20 000 eiro 2023. gadā.

Iepriekš Ministru kabinets lēma par 200 000 eiro piešķiršanu palīdzības sniegšanai Ukrainai, lai risinātu ekoloģisko un humāno krīzi.

Kahovkas HES atrodas Ukrainas nekontrolētā teritorijā kopš 2022. gada februāra. Krievijas rīcība klasificējama kā kara noziegums atbilstoši 1977. gada 8. jūnija papildu protokola pie 1949. gada 12. augusta Ženēvas konvencijām, kas attiecas uz starptautiska rakstura bruņotu konfliktu upuru aizsardzību (I protokols) 56. panta pirmajai daļai.

Tā nosaka, ka nocietinājumus vai iekārtas, kas satur bīstamus spēkus, proti, dambjus vai aizsprostus un atomelektrostacijas, pat tad, ja šie objekti ir militāri objekti, nedrīkst padarīt par uzbrukuma objektiem, ja šāds uzbrukums varētu izraisīt smagus zaudējumus civiliedzīvotāju vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!