Foto: LETA/Publicitātes foto

Galvenais šķērslis Ukrainas ceļā uz NATO nav Ungārija vai Krievijas neizteiktais "veto", bet iekšējā diskusija aliansē, ukraiņu medijam "Ukrainska Pravda" intervijā paudis jaunievēlētais Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs. Viņa izteikumus medijam "Delfi.lt" komentējis Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kancelejas vadītāja vietnieks Igors Žovkva, sakot, ka Ukrainas atbalstā jābūt vienotiem.

"Šobrīd daudzās NATO dalībvalstu galvaspilsētās nav pietiekami skaidras izpratnes par to, ko darīt ar situāciju, kad aliansei pievienojas karojoša valsts, un ko tas nozīmē 5. panta kontekstā. Atklāti sakot, tas ir galvenais jautājums," ukraiņu medijam sacīja Rinkēvičs.

Kamēr NATO valstis nebūs pašas sev atbildējušas, "tās nevarēs atbildēt pie viena galda ar citām NATO dalībvalstīm", viņš skaidroja. Rinkēvičs uzskata, ka, ja šis viedoklis tiktu noformulēts, tad par šķērsli kļūtu Ungārijas pozīcija.

"Runājot par galīgo lēmumu pieņemšanas procesu, es ticu, ka visi sabiedrotie bez izņēmuma piekritīs. Bet tagad šis galvenais jautājums ir barjera. Ir valsts, kas karo. Ir NATO "piektais pants". Un tagad ne viena vai divas valstis, bet ļoti daudzas valstis cenšas saprast, ko tas nozīmē aliansei," viņš sacīja, piebilstot, ka Latvija atbalsta Kijivas iestāšanos NATO un dos tajā savu ieguldījumu.

Ukraina sagaida vienotu nostāju un atbalstu

Savukārt Žovkva atgādina, ka oficiāli Ukrainas dalību Ziemeļatlantijas aliansē jau ir atbalstījušas 20 no 31 blokā iekļautās valsts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!