Foto: DELFI

Ņemot vērā pārbaudē konstatētos pārkāpumus, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību Rīgas domes Satiksmes departamenta (RDSD) veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos, uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti RDSD direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un RDSD Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns. To paredz Rīga pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojums, “Delfi” informēja Rīgas domē.

Pārkāpumi atklāti dienesta pārbaudes laikā, kas sākta pēc Rīgas mēra Mārtiņa Staķa rīkojuma, kas savukārt izdots pēc trauksmes cēlāja ziņojuma saņemšanas.

Plānots sākt arī disciplinārlietu izmeklēšanu saistībā ar dienesta pārbaudē konstatētajiem diviem sistēmiskiem un ilgstošiem pārkāpumiem: Uzturēšanas līgumu nekvalitatīva vadība, darba uzdevumu došana, izpildes kontrole un darbu apmaksa, kā arī līguma nepareiza piemērošana.

Konstatēts, ka nav iespēju pārliecināties par šādu darbu veikšanas nepieciešamību un netika sniegta nekāda pamatojoša informācija šādu darbu apmaksai, kaut gan līgums paredz veikt izpilduzmērījumu un videofiksāciju. Konstatēts, ka RDSD rīcībā nav šādas dokumentācijas. Tas nozīmē, ka nav arī iespēju pārliecināties par to, vai darbi nav mākslīgi sadārdzināti.

Tāpat konstatēts, ka asfalta klāšanas darbu pasūtījumos konkrētos gadījumos piemēroti risinājumi, kas nav saimnieciski izdevīgākie. Tāpat atklāti pārkāpumi, kas liecina par mākslīgu cenas pieaugumu, sadalot vienu objektu vairākos mazākos objektos.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange arī uzsver, ka pārkāpumi atklāti tikai par tiem darbiem, kas saistīti ar asfalta klāšanu. Atklātie fakti arī neietekmēs virzību lielajiem projektiem, par kuriem veikti atsevišķi iepirkumi – Brasas tilts, Austrumu maģistrāle, Ģenerāļa Radziņa krastmala un citi, uzsver izpilddirektors.

Vienlaikus viņš sola uzraudzīt departamenta darbu pirms Dziesmu un Deju svētkiem, personīgi pārraugot RDSD projektus.

Par RDSD direktora pienākumu izpildītāja amatā plānots iecelt Ediju Pelšu, kurš līdz šim bija Mājokļu un vides departamenta pienākumu izpildītājs. Savukārt par SD direktora vietnieka pienākumu izpildītāju iecelts RDSD Publiskās infrastruktūras attīstības pārvaldes vadītājs Mārtiņš Slimbahs.

Disciplinārlietas izmeklēšana var aizņemt aptuveni vienu mēnesi. Pēc tās tiks lemts par tālāko rīcību.

Vaivods pārmetumiem nepiekrīt

Savukārt Vaivods pēc preses konferences žurnālistiem pauda, ka pret viņu kā vadītāju ilgstoši vērst mobings no izpilddirektora padomnieka Māra Knoka puses.

Atstādināšanu Vaivods vērtē kā personisku un politisku izrēķināšanos ar viņu un departamenta darbiniekiem. Viņam esot pieprasīts sniegt paskaidrojumus par iespējamiem pārkāpumiem, dodot laiku tikai divas dienas. Šajā laikā neesot iespējams apkopot visu nepieciešamo informāciju.

Viņaprāt, izrēķināšanās notiek saistībā ar Rīgas domes strīdu ar kādreizējo departamenta direktoru Vitāliju Reinbahu. Vaivodam esot prasīts neiesniegt departamenta rīcībā esošos dokumentus, bet viņš tam neesot pakļāvies. Kā ziņots, Rīgas domei notiek vairākas tiesvedības par Reinbaha atstādināšanu no amata.

Vaivods arī norādīja uz gaidāmo Satiksmes departamenta reorganizāciju, pārveidojot to par Ārtelpas un mobilitātes departamentu. Vaivods piedalās konkursā uz jaunā departamenta direktora amatu un piektdien viņam bijusi plānota intervija pēdējā konkursa atlases kārtā. Ierodoties uz tikšanos, viņam paskaidrots, ka intervija nenotiks, jo saistībā ar viņu jautājums tiekot skatīts domes koalīcijā.

Neapstiprinoties pārmetumiem, Vaivodam tiekot liegta iespēja piedalīties godīgā cīņā uz departamenta vadītāja amatu.

Lange, iespējamo trauksmes cēlāja paziņojuma saistību ar šo konkursu nekomentēja, norādot, ka viņam neesot šādas informācijas.

Vaivods informēja, ka pēdējo divu gadu laikā Satiksmes departamentā notikuši divi auditi, kuros izvērtēti uzturēšanas līgumi, un nav bijis pārmetumu par līgumu izpildes kontroli.

Turklāt, šī gada aprīlī izpilddirektors izdevis rīkojumu, kurā uzdod ceļu remontus veikt tieši uzturēšanas līgumu ietvaros.

Preses konferencē Lange atzina, ka šāds rīkojums ir, taču tas paredzēts mazākiem darbu apjomiem. Balstoties uz uzturēšanas līgumiem, varot veikt neliela apjoma darbus, nevis lielu ielu posmu asfaltēšanu, sadārdzinot kopējās darbu izmaksas.

Vaivods pēc preses konferences uzsvēra, ka neatzīstu savu vainu. Viņš esot rīkojies tiesiski un izmantos visas iespējas, lai sevi aizstāvētu.

Jau ziņots, ka Vaivods bija departamenta direktora pienākumu izpildītājs kopš 2021. gada, kad tā laika direktors Vitālijs Reinbahs tika atstādināts no amata.

Arī tolaik Rīgas domē tika saņemts trauksmes cēlāja ziņojums, norādot, ka departamentā pieļauta fiktīvā nodarbinātība, pašvaldības mantas izšķērdēšana un interešu konflikts.

Savukārt patlaban Satiksmes departaments atrodas reorganizācijas procesā, lai no septembra turpinātu funkcionēt kā Ārtelpas un mobilitātes departaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!