Foto: Shutterstock

Abi noslepkavotās Justīnes Reinikovas nepilngadīgie brāļi un māsa ceturtdien, 22. jūnijā, ar attiecīgu lēmumu izņemti no ģimenes, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Valsts bērnu aizsardzības inspekcijā LTV atklāja – lai lemtu par turpmāko bērnu likteni, ceturtdien bija sasaukta starpinstitūciju sanāksme.

Gan tur, gan Rēzeknes novada Sociālajā dienestā LTV uzsv;ers – indikācijas par problēmām ģimenē nav saņēmuši.

Kā ziņo LTV, tagad par bērniem atbildīga būs Rēzeknes novada bāriņtiesa, bet vēl senāk viņi bijuši Ludzas novada bāriņtiesas redzeslokā, jo ģimene mainījusi dzīves vietu.

Valsts bērnu aizsardzības inspekcijas pārstāvis Taivo Trams LTV atzinis, ka bāriņtiesas redzeslokā šī ģimene bija nonākusi tikai vienu reizi, kad Justīnes īstajai mātei tika atņemtas aizgādības tiesības ar tiesas spriedumu.

Šobrīd prioritāte ir nodrošināt nepieciešamo palīdzību Justīnes brāļiem un māsai, taču inspekcijā LTV nenoliedza, ka būs jāvērtē visu iesaistīto līdzšinējie soļi.

Valsts bērnu aizsardzības inspekcija bāriņtiesai ierosināja piesaistīt krīzes situācijām īpaši apmācītus instruktorus un psihologus.

"No dienestu puses, formāli skatoties, nekas neliecināja, ka ir iemesls uzskatīt, ka var notikt kaut kas tik neiedomājami traģisks," LTV teicis Trams.

Rēzeknes novada Sociālajā dienestā tikmēr atgādināja, ka par šīs pašvaldības iedzīvotājiem ģimene kļuva vien pirms pusgada. Šajā laika viņi bija vērsušies ar diviem iesniegumiem, lai kā daudzbērnu ģimene saņemtu atbalstu ēdināšanas pakalpojumu apmaksai un pabalstu par jaundzimušo.

"Nav radušās nekādas bažas ne ģimenes ārstam, ne vietējai sabiedrībai, kopienai, ka kaut kas būtu ne tā, jo citādi būtu kādi signāli. Līdz ar to – ģimene nav bijusi Sociālā dienesta redzeslokā," LTV akcentēja Rēzeknes novada Sociāla dienesta vadītāja Silvija Strankale.

"Delfi" jau rakstīja, ka Strankale teica, ka šobrīd pārējie ģimenē esošie bērni ir nogādāti drošā vidē.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks iepriekš LTV izteicās: "Cilvēku nežēlībai nav laikam robežu, sajūtas ir tādas".

"Mērķtiecīgi slēpts bērna līķītis, attiecīgi, arī aprakts, noklāts ar dēļiem. Vieta nomaļa, pamesta," kam arī nav saistības ar ģimeni, LTV raidījumam "Panorāma" iepriekš teica Ruks.

Pēc LTV vēstītā, policija vēl nav gatava atklāt slepkavības motīvu, taču pieļauj, ka slepkavībā "bijis klāt alkohols", ko gan pagaidām vēl apstiprināt nevarot – esot jāsagaida ekspertīžu rezultāti.

LTV ziņo, ka viena no neoficiālām versijām ir, ka vecāku starpā bijis strīds par bērna pabalstu. Māte gribējusi ņemt meiteni uz ārzemēm, kur pabalsts lielāks, bet tam nav piekritis meitenes tēvs.

Jau ziņots, ka Rēzeknes tiesa trešdien, 21. jūnijā, piemēroja apcietinājumu divām aizdomās turamām personām par septiņgadīgās Justīnes Reinikovas slepkavību. Policija apstiprina, ka tie ir meitenes tēvs un pamāte.

Izmeklēšanas interesēs Valsts policija šobrīd no plašākiem komentāriem atturas.

Jau ziņots, ka septiņgadīgā Justīne Reinikova pēc intensīviem meklēšanas darbiem atrasta mirusi. Meitenes ķermenis ar acīmredzamiem miesas bojājumiem atrasts aprakts pamestā mājas pagrabā, meža vidū vairākus desmitus kilometru no meitenes dzīvesvietas.

Policija naktī uz 20. jūniju aizturēja divas personas aizdomās par slepkavību.

Policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117. panta par slepkavību pastiprinošos apstākļos. Par šādu noziegumu soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!