Foto: F64

Lai nodrošinātu neatkarīgu, objektīvu, taisnīgu un vispusīgu atbildības izvērtēšanu, Valsts kontrole ir vērsusies pie aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces (NA) un pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ar aicinājumu uzsāktās un turpmākās pārbaudes un disciplinārlietas par iepirkuma "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām" plānošanā un īstenošanā iesaistīto amatpersonu atbildības izvērtēšanu uzticēt ārpus Aizsardzības ministrijas veidotai starpdisciplinārai izmeklēšanas komisijai.

Valsts kontrolē portālu "Delfi" informēja, ka iepriekš veiktajā revīzijā Valsts kontrole konstatēja būtiskus pārkāpumus iepirkuma "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām" plānošanā un īstenošanā, kā rezultātā noslēgts valsts interesēm neatbilstošs līgums un pārtikas piegāde Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) notiek, pārkāpjot Publisko iepirkumu likuma un Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma normas.

Noslēdzot revīziju, Valsts kontrole aicināja izvērtēt atbildīgo amatpersonu atbildību visos līmeņos, neaprobežojoties ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra un NBS amatpersonu atbildības izvērtēšanu, bet vērtējot arī atbildību Aizsardzības ministrijas (AiM) ietvaros.

Tā kā AiM valsts sekretārs un valsts sekretāra vietnieks nodrošinājuma jautājumos ir bijuši tiešā veidā iesaistīti iepirkuma īstenošanā un iepirkuma īstenošanā ir bijušas iesaistītas virkne ministrijas amatpersonas, Valsts kontroles ieskatā, AiM ietvaros var būt ierobežotas iespējas pienācīgi izvērtēt iesaistīto amatpersonu atbildību.

"Būtu svarīgi nodrošināt, ka atbildība netiek izvērtēta vienpusīgi un ka atbildības izvērtēšanā nav iesaistītas amatpersonas, kuru pašu darbība vai bezdarbība būtu pakļaujama izvērtēšanai, kuras var būt ieinteresētas atbildības izvērtēšanas iznākumā vai kuras strādā šādu amatpersonu padotībā," uzskata revidenti.

Valsts kontroles padomes locekle Kristīne Jaunzeme sacīja, ka vispusīga un objektīva situācijas noskaidrošana esošajos apstākļos nav iespējama, nevērtējot arī AiM valsts sekretāra Jāņa Garisona, valsts sekretāra vietnieka nodrošinājuma jautājumos, Nodrošinājuma un aizsardzības investīciju politikas departamenta un citu AiM amatpersonu, kuras bija iesaistītas iepirkuma plānošanā un īstenošanā, lomu.

Iepriekš Garisons Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē norādīja, ka viņa princips paredz neiejaukties iepirkuma komisijas darbā. "Ja es sākšu prasīt komisijai par iepirkumu, ja sāksim piekopt šādu praksi, tad ietekmēsim iepirkuma komisijas locekļus," klāstīja AiM valsts sekretārs.

Valsts kontrole aicina Valsts kancelejas paspārnē izveidot neatkarīgu komisiju objektīvai un vispusīgai iesaistīto atbildības izvērtēšanai.

Valsts kontroles revidenti iepriekš norādīja, ka aizsardzības resorā iepirkumu plānošana ar aizsardzības ministra pavēlēm veidotās darba grupās nav ierasta prakse. Iepirkuma rezultāts ir likumsakarīgs iznākums tam, ka nav ievērots aizsardzības resorā noteiktās daudzpakāpju iepirkuma plānošanas un īstenošanas regulējums.

"Delfi" jau vēstīja, ka neliels, Rojā reģistrēts uzņēmums "Zītari LZ" pērn decembrī ieguvis 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi armijas vajadzībām turpmākos piecus gadus.

Par šo iepirkumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka kriminālprocesu, kurā četrām personām – diviem iepirkuma komisijas locekļiem, uzņēmuma pārstāvim un bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika (LA) padomniekam – ir tiesības uz aizstāvību. Nevienai personai šajā kriminālprocesā nav piemēroti drošības līdzekļi.

Savukārt pēc Aizsardzības ministrijas dienesta pārbaudes rezultātiem saistībā ar VALIC veikto iepirkumu no amata atbrīvots šī iepirkuma komisijas vadītājs Ēriks Ezeriņš. Tāpat saistībā ar šo iepirkumu no amata atbrīvots vēl viens aizsardzības resora darbinieks un divām amatpersonām ir izteikts rājiens.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Laura Zeltiņa iepriekš jau publiski atzinusi, ka, gatavojot piedāvājumu publiskajam iepirkumam, uzņēmumam nemaz nebija zināms, ka līguma plānotā summa ir līdz 220 miljoniem eiro.

Reaģējot uz izskanējušo informāciju medijos, šā gada 17. martā aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) izdeva rīkojumu no amata pienākumu pildīšanas uz laiku atstādināt divas amatpersonas, kuras saistītas ar konkrēto iepirkumu.

Jūnijā aizsardzības ministre pavēstīja, ka ministrija panākusi vienošanos ar "Zītari ZL" par 220 miljonu eiro vērtā pārtikas piegādes līguma laušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!