Kādā jūnija novakarē virs Gaiļezera Rīgā piefiksēti milzīgi kukaiņu stabi, portālam "Delfi" ziņo lasītājs Egons, kurš iesūtījis video. Entomologs Uģis Piterāns pieļauj, ka "spietos" bija apvienojušies trīsuļodi, lai veiksmīgāk atrastu pretējā dzimuma partneri.

"Vakarā tika novēroti interesanti kukaiņu stabi virs Gaiļezera," tā portālam "Delfi" rakstīja Egons. Video redzami divi milzīgi, lokani stabi, iestiepjamies debesīs.

Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākais entomologs Uģis Piterāns teic, ka, lai arī pavisam droši apgalvot viņš nevar, tomēr parasti šādus "spietus" mēdz veidot trīsuļodi (Chironomidae).

Foto: PantherMedia/Scanpix

Odu kāpuri galvenokārt dzīvo ūdens vidē. Pieaugušo kukaiņu dzīves ilgums ir ļoti īss, sākot no dažām dienām līdz pāris nedēļām, pastāstīja entomologs.

"Līdzīgi kā viendienītēm, daļai sugu var būt raksturīgi tādi lokalizēti, masveidīgi izlidojumi, kad kādā nelielā teritorijā ir daudzi jo daudzi tūkstoši īpatņu," zina stāstīt Piterāns. Kukaiņiem veicot izlidojumu vienā laikā un vietā pretējiem dzimumiem ir vieglāk vienam otru atrast un sapāroties. "Šāda "spietu sijāšanās" debesīs arī principā ir tāda kā nosacīta pārošanās deja," rezumē Piterāns.

Visbiežāk "spieti" novērojami mierīgos vakaros, jo kukaiņi ir sīki un nav sevišķi spēcīgi lidotāji. Vējainā laikā tie turēsies tuvāk pie zemes vai starp augiem. Tomēr ne katru gadu un ne katrā vietā izveidojas piemēroti apstākļi, lai izlidojumi būtu tik masveidīgi, atzīst speciālists. "Parasti šie kukaiņi būs daudz mazskaitlīgāki un līdz ar to neuzkrītošāki."

Lai arī kukaiņa nosaukumā figurē vārds "ods", cilvēkam šie kukaiņi ir pilnībā neakitīgi - asinis nesūc un nebarojas vispār.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!