Foto: DELFI

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis patlaban nedošoties komandējumos, lai nerastos nekādas šaubas par naudas izlietošanas lietderību, bet tikmēr cer atrast Rīgai piemērotu komandējumu regulējumu, ceturtdien žurnālistiem pauda mērs.

Viņam šonedēļ bijusi iespēja doties uz Briseli, bet, pastāvot šaubām par viņa līdzšinējo komandējumos tērēto līdzekļu lietderību, viņš to ir atcēlis. Mērs tā plāno darīt arī ar citām ārzemju vizītēm, līdz Rīga būs atradusi veidu, kā komandējumus "legalizēt". Tas varētu aizņemt pāris nedēļas, lēsa Staķis.

Viņš iezīmēja, ka Latvijas pašvaldībām ir bijuši dažādi modeļi, kā mēri organizē ārzemju ceļojumus – kādā to apstiprina komisija, kādā dome, kādā vicemērs. Viņš norādīja, ka arī bijušie Rīgas mēri Nils Ušakovs (S) un Oļegs Burovs (GKR) parakstījuši paši savus komandējumus, un tolaik par pašvaldībām atbildīgajai ministrijai iebildumu neesot bijis.

Mērs pirmdien parakstījis rīkojumu domes personāldaļai un juridiskajai pārvaldei sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju atrast piemērotāko risinājumu Rīgai, lai varētu sakārtot normatīvos aktus saistībā ar došanos komandējumos.

Savukārt 6. jūlijā par notikušajiem komandējumiem plānots spriest Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē.

Kā iezīmēja mērs, viņa darbības 32 mēnešos viņš devies 16 komandējumos, kuros kopā tērēti aptuveni 14 tūkstoši eiro. Mazo komandējumu skaitu Staķis skaidroja ar Covid-19 laiku, kad liela daļa sarunu un konferenču notika attālināti.

Viņš norādīja, ka komandējumos brauc, lai popularizētu galvaspilsētu, jo no daudziem cilvēkiem ārvalstīs dzirdējis, ka par Rīgu zina maz. Tāpēc definēti trīs komandējumu principi – orientācija uz rietumiem, Rīgas ārpolitika tiek veidota sinerģijā ar valsts oficiālo ārpolitiku, kā arī komandējumu mērķis ir uzlikt Rīgu uz starptautiskās kartes. Tādējādi komandējumos notiek mazāk divpusēju sarunu, bet uzsvars tiek likts uz konferencēm un pasākumiem, kur iespējams uzrunāt plašas auditorijas.

Jau ziņots, ka pēdējo nedēļu laikā Staķis saņēmis asu kritiku no opozīcijas, kas pieprasa izvērtēt viņa komandējuma uz Tamperi lietderību. Konkrētais komandējums nonācis arī zem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lupas, procesu vērtējusi arī VARAM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!