Foto: LETA

Eiropas Parlamenta Eiropas Pilsoņu balvu šogad saņēmuši divi laureāti - "Twitterkonvoja" vadītājam Reinim Pozņakam un festivālam "Lampa", informē organizatori.

Pozņaka izveidotais "Tviterkonvojs" uzsāka darbu īsi pēc Krievijas uzsāktā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī. Projekta mērķis ir apvienot tos Latvijas iedzīvotājus, kuri vēlas palīdzēt Ukrainai gan ar brīvprātīgo darbu, gan ziedojot savas automašīnas un līdzekļus automašīnu iegādei, kuras tiek ik nedēļu nogādātas uz Ukrainu.

Projekta ietvaros Ukrainā nogādāti jau vairāk nekā 1100 dažādi transportlīdzekļi kopumā aptuveni 2 miljonu eiro vērtībā. Līdzīgu summu Reinis mobilizējis arī ziedojumos, taču darbs projektā arvien turpinās.

Pozņaku balvai nominējusi eiroparlamentāriete Inese Vaidere (JV).

"Es esmu mazliet pārsteigts. Tas jau ir sabiedrības nopelns, man tikai paveicās, tā teikt, būt par viņu rokām – realizēt sabiedrības vēlmi atbalstīt Ukrainu. Ja neatrisināsim agresīvā kaimiņa problēmu tagad, tad to nāksies darīt mūsu bērniem un to es nekad nevēlos piedzīvot," atzīst balvas laureāts.

Pēc viņa teiktā, palīdzīgu roku Ukrainas atbalstam, par laimi, arvien netrūkst. "Es apbrīnoju mūsu cilvēkus – nemaz nav mazinājusies vēlme palīdzēt, darīt, dzīt mašīnas. Varbūt mazliet ir mazinājies ziedotā finansējuma apmērs, bet ne vēlme palīdzēt. Tas ir vēl viens faktors, kas mani dzen uz priekšu un dzīs arī turpmāk," pauž Pozņaks.

Otru balvu saņēma festivāls "Lampa", kuru nominēja eiroparlamentārieši Ivars Ījabs (AP) un Sandra Kalniete (JV). Festivāls ik vasaru Cēsu pils parks pulcē vairākus tūkstošus cilvēku, lai spriestu par aktuāliem jautājumiem.

Ik gadu Eiropas Pilsoņu balvas pasniegšanas ceremonija notiek Briselē. Balvu piešķir personām, grupām vai organizācijām par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu, veicinot ES iedzīvotāju savstarpējo sapratni un saliedētību, sekmējot pārrobežu sadarbību ES.

Balvu piešķir arī par ikdienas darbību, kas apliecina un sabiedrībā nostiprina ES Pamattiesību hartā paustās kopējās vērtības – cilvēka cieņu, brīvību, vienlīdzību un solidaritāti.

Katrā dalībvalstī iesniegtos pieteikumus izvērtē attiecīgās valsts žūrija, kuru veido trīs EP deputāti, valsts pilsoniskās sabiedrības organizācijas pārstāvis un valsts jaunatnes organizācijas pārstāvis.

Žūrija atlasa ne vairāk kā piecus projektus, kurus ar komentāriem nosūta Eiropas Pilsoņu balvas komitejai, kas lemj par uzvarētājiem no visas ES.

Katru gadu balvu piešķir ne vairāk kā 50 laureātiem no visas Eiropas, vismaz vienam no katras dalībvalsts.

Pērn balvu saņēma nodibinājums "Hospiss LV" par projektu paliatīvās aprūpes jomā, gadu iepriekš – biedrības "Viegli palīdzēt" īstenotā aktivitāte Baltkrievijas iedzīvotāju atbalstam #FreeBelarus un Bērnu slimnīcas fonda un "Bērnu un pusaudžu resursu centra" valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa, savukārt 2020. gadā balvu ieguva līdzdalības platforma "manabalss.lv".

Eiropas Pilsoņu balvu Eiropas Parlaments iedibināja un piešķir kopš 2008. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!