Foto: LETA

Ogres novada pašvaldība nepiekrīt tiesībsarga ziņojumā paustajiem secinājumiem par labas pārvaldības principu neievērošanu pašvaldībā, tāpēc aicina viņu pārvērtēt ziņojumā paustos secinājumus.

Jau vēstīts, ka tiesībsargs pārbaudes lietā pētīja pašvaldības un tās aģentūras rīcību, liedzot mūziķim koncertēt pilsētas svētkos. Mūziķis pats sūdzējies tiesībsargam, norādot, ka liegums uzstāties saistāms ar viņa kritiskajiem izteikumiem sociālajā medijā "Facebook" par Ogres novada pašvaldību.

Šajā pārbaudes lietā tiesībsargs vērtēja, vai un cik pamatota bija pašvaldības un tās aģentūras rīcība atbilstoši labas pārvaldības principam. Tiesībsargs bija lūdzis abas iesaistītās iestādes komentēt radušos situāciju, bet atbildi līdz šim brīdim ir saņēmis vien no aģentūras.

Atbildes vēstulē tiesībsargam pašvaldības izpilddirektora vietniece Dana Bārbale uzsver, ka arī tiesībsargam ir jāievēro labas pārvaldības principi, norādot uz taisnīgu procedūru īstenošanu saprātīgā laika termiņā. Pašvaldība norāda, ka 2. jūnija tiesībsarga vēstuli pašvaldība saņēmusi 5. jūnijā, bet atbildes sniegšanas laiks norādīts 9. jūnijs – pašvaldībai dotas piecas darba dienas, lai atbildētu uz sešiem jautājumiem.

Līdzīgi tiesībsargs esot rīkojies arī iepriekš, pieprasot informāciju pārbaudē saistībā ar Ogres Vēstures un mākslas muzeju – astoņas darba dienu laikā pašvaldībai esot bijis jāsagatavo atbildes uz 14 jautājumiem un jāiesniedz visa dokumentācija, kas aptver laika periodu no 2016. gada līdz 19. aprīlim.

Tai pat laikā informāciju esot pieprasījusi arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas. Tā lūgusi atbildēt uz pieciem jautājumiem ar dokumentāciju, kas aptver laiku no 2021. gada jūlija līdz šī gada aprīlim, dodot tam laiku – 11 dienas.

Tāpat Bārbale uzsver, ka Ogres novada Kultūras centrs ir nevis pašvaldības aģentūra, kā norādījis tiesībsargs, bet iestāde, un un tiesībsarga atzinums izsniegts personai, kādas nav, proti – aģentūrai.

Skaidrojot strīda būtību – atteikumu mūziķim koncertēt pilsētas svētkos – Ogres pašvaldība norāda, ka starp mūziķi un pašvaldību bija tikai nodoms slēgt līgumu un mūziķim bija visas tiesības pašvaldībai prasīt noslēgt vienošanos vai līgumu.

"Vienpusējs apsolījums (šajā gadījumā R.Meldera apsolījums uzstāties Ogres pilsētas svētkos), kuru vēl nav pieņēmusi otra puse (šajā gadījumā, Ogres novada Kultūras centrs), nenodibina nekādu saistību," vēstulē norāda pašvaldība.

Vietvara arī uzsver, ka tiesībsarga secinājumi vairākos punktos nav balstīti pierādījumos un ir dēvējami par apgalvojumiem, kas "neveicina ne labas pārvaldības ievērošanu, ne izlīguma veicināšanu starp strīda pusēm".

Pēc iepazīšanās ar ziņojumu pašvaldība secinājusi, ka tiesībsargs savā pārbaudē nav balstījies uz izsvērtiem pierādījumiem, nav vērtējis pašvaldības un tās iestāžu struktūru, darbību un pienākumus, kas izriet no tiesību aktiem, bet gan "uz pārspīlētu, dramatizētu un nesamērīgu sabiedrībā mediju veidotu tēlu par pašvaldības un tās vadītāja rīcību".

Tomēr pašvaldība novērtē tiesībsarga iesaisti jautājuma risināšanā un lūdz viņu atkārtoti izvērtēt visus iesniegtos pierādījumus, pārskatot sniegtajā atzinumā minētos secinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!