Foto: F64

Valsts kontrole sākusi revīziju "Vai Latvijā izveidotā enerģētikas politikas pārvaldība nodrošina efektīvu lēmumu pieņemšanu enerģētikas nozares attīstībai un krīžu pārvarēšanai?", liecina informācija revīzijas iestādes mājaslapā.

Kā norāda iestādē, revīzijā tiks analizēta 2021.-2023. gadā Ekonomikas ministrijas īstenoto energoresursu cenu pieauguma negatīvās ietekmes mazināšanas pasākumu efektivitāte un savlaicīgums.

Tāpat revīzijā tiks pievērsta uzmanība ieguldījumu enerģētikas infrastruktūrā plānošanai un īstenošanai, lai pārliecinātos, ka tie nodrošina politikas mērķu sasniegšanu un ievēro tautsaimniecības un sabiedrības intereses.

2022./2023.gada apkures sezonā valsts atbalsts tika sniegts visām mājsaimniecībām, neatkarīgi no to ienākumu līmeņa un neņemot vērā energoresursu biržās noteiktās energoresursu cenas, bet pamatojoties tikai uz lietotāju rēķinos ietverto informāciju.

Izvērtējot iepriekšējā apkures sezonā sniegto atbalstu, Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) secināja, ka efektīvākais veids, kādā sniegt atbalstu, samērojot sociālās vajadzības ar valsts budžeta iespējām, ir mērķēts atbalsts mājsaimniecībām, kuras ir pakļautas enerģētiskās nabadzības riskam.

6. jūnijā Ministru kabinets apstiprināja KEM sagatavoto ziņojumu par mērķēta atbalsta sistēmas izstrādi energoresursu sadārdzinājuma segšanai mājsaimniecībām, kuru izdevumi par energoresursiem var veidot 30% no kopējiem ienākumiem. Atbalsta sistēma paredzēta, lai strauja energoresursu cenu kāpuma gadījumā atvieglotu atbalsta sniegšanu centralizētajiem risinājumiem – elektroenerģijai, dabasgāzei, centralizētajai siltumapgādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!